Ko не будe гласаo за продају акција РЖР „Љубија“ ради директно за „Арселор митал“

16.05.2017 Актуелно

 

„Предсједник НДП-а Драган Чавић и остали раде у интерсу „Арселор митала“, а не Републике Српске. Постоји озбиљна сумња да је плаћено појединцима да говоре у корист `Митала`, што провјеравам“, рекао је Додик новинарима у Народној скупштини Републике Српске.

Он је упитао ко брани „Миталу“ да настави да ради, шта је у питању и какве пријетње се упућују Републици Српској?

„Можда су у питању трансферне цијене. Понуду коју имамо од „Израел инвестмент групе“ јесте да ће за акције „Љубије“ бити плаћено 92 милиона КМ, да ће бити запослено 350 нових радника, дате гаранције за постојећи број радника и да ће у инвестиције бити уложено 40-50 милиона КМ, а са овим правним лицем „Митал“ ништа нема“, појаснио је Додик, наводећи да би новац био утрошен за повећање пензија.

Он је подсјетио да је уговор РЖР „Љубија“ са „Арселор миталом“ потписан за вријеме када је предсједник Републике Српске био Чавић, који је тада креирао уговор са „Арселор миталом“ и зато га сада жестоко брани.

„Свих ових година смо видјели да РЖР „Љубија“ не може да оствари права због лошег уговора и поносан сам на чињеницу да постоји интерес да неко купи акције овог предузећа“, додао је Додик.

Он је навео да Република Српска није добила ништа од уговора са „Арселор миталом“.

„Имамо данас отпор да буду продате акције „Љубије“, јер су људи као Чавић спекулисали са продајом „Миталу“. Тако су радили некада и са компанијом „Витол“ у Рафинерији нафте у Броду, што Чавић добро зна“, истакао је Додик и подсјетио да су за вријеме Чавићеве власти банке продаване за евро.

Према његовим ријечима, тачно се зна ко су били људи блиски Чавићевој власти када су вршене приватизације.

„Акције РЖР „Љубија“ су у власништву Републике Српске и уколико `Митал` неће да ради са `Жељезницама` радиће неко други, јер не можемо да дозволимо да нас неко условљава“, поручио је Додик.

Он је нагласио да садашња власт у Републици Српској не продаје ништа, нити своје политике заснива на продаји, већ сада има РЖР који је продан за вријеме Чавићеве власти.

Говорећи о радницима „Митала“ који се противе продаји акција РЖР „Љубија“, Додик је рекао да имају добре плате, да им ништа не фали и да раде у новој компанији, а не у руднику.

„Они раде у новом предузећу, а не у компанији против које се боре. Не тврдим да у скупштини постоји већина за продају акција `Љубије`, али је све предложено и стављено на свијест и савјет посланицима“, закључио је Додик.

Архива