Избор и инаугурација предсједника Србије важан чин за све Србе

30.05.2017 Актуелно

 

Додик је поручио да је за Републику Српску важна јака и стабилна Србија, јер је то држава са којом има најбоље могуће односе када је ријеч о актуелној политичкој и државној гарнитури. 

„Многе ствари које смо урадили у прошлости говоре о томе да је управо та сарадња конкретизована и сада не морам да одговарам на раније питање – шта су то специјалне везе. Специјалне везе су иза нас остављени пројекти“, истакао је Додик у изјави Срни уочи сутрашњег свечаног полагања заклетве изабраног предсједника Србије Александра Вучића. 

Предсједник Српске је констатовао да без Србије многи пројекти не би били реализовани, попут изградње моста између Братунца и Љубовије, који ни бивша држава није успјела да направи, а који ће бити завршен ове године. 

Он је додао да је кључни инфраструктурни пројекат у Српској изградња аутопута од Бањалуке до Добоја и даље према Бијељини, па спајање са аутопутем према Београду. 

„То је нешто што смо зацртали да урадимо, а имамо одређене разговоре са Србијом и са кинеским партнерима да ојачамо сарадњу и потенцијал“, рекао је Додик. 

Он је навео да су неки од планова и аутопут који ће Србија направити до границе са БиХ код Вишеграда, а који ће преко Рогатице и Пала бити наслоњен на Источно Сарајево. 

Додик је поручио да постоји интерес и за регулацијом обје стране Дрине у току ријеке који је веома опасан приликом високих вода, те остали пројекти међуграничне и прекограничне сарадње, сарадње сусједних општина, те пројекти у области просвјете и здравства. 

Он је напоменуо да је претходних година регулисан статус грађана Републике Српске који из разних разлога бораве у Србији, попут студената који више немају статус странаца већ домаћих студената. 

„Исто је и код корисника здравствених услуга, што говори да је данас далеко лакше ријешити многе проблеме него што је било у прошлости“, рекао је Додик. 

Он је најавио да ће након свечаности полагања заклетве изабраног предсједника Србије у Београду сутра отпутовати у Руску Федерацију, гдје ће присуствовати економском форуму у Санкт Петербургу.

Архива