Haмјерa СДС-a je економски ослабити Cрпску и зауставити развој у цијелој БиХ

09.05.2017 Актуелно

 

„Да желе да учине то што причају, они би пустили да тај закон прође у првом кругу и у другом би дјеловали амандмански у правцу помоћи пољопривредницима и грађанима. Обарајући овај закон у првом читању, СДС је потврдио да су јој намјере сасвим другачије. Упркос ранијим обећањима које су дали странцима, они сада желе да оборе аранжмане са ММФ-ом и другим међународним финансијским институцијама како би покушали да економски ослабе Републику Српску и зауставе инвестиције и развој у цијелој БиХ“, оцијенио је Кошарац.

Он је додао да су у СДС-у и другим странкама које се противе усвајању сета реформских закона свјесни чињенице да је увођење такозваног „плавог дизела“ на нивоу заједничких органа неуставна иницијатива.

„На нивоу БиХ није могуће увести ‘плави дизел’ јер је то питање могуће ријешити само на ентитетским нивоима власти. У Републици Српској то је регулисано регресираним горивом за пољопривреднике, а ових дана и у Федерацији БиХ рјешавају то питање. Зато прича СДС-а и других који се противе усвајању сета реформских закона представља чисто политиканство које нема никаву другу сврху осим заузимања позиција за наредне опште изборе“, оцијенио је Кошарац.

Он је нагласио да је СНСД до сада поштовао договор који је постигнут између Владе Републике Српске, Владе ФБиХ и Савјета министара БиХ у вези са провођењем Реформске агенде, али да сада размишља о напуштању тог договора.

„Договор нема никакву сврху, ако се не може провести на нивоу заједничких институција. Очигледно је да овај Савјет министара нема већину у парламенту БиХ и да Денис Звиздић, уколико није у стању да обезбиједи ту већину, треба да поднесе оставку“, рекао је Кошарац.

Он је додао да ће СНСД у парламенту БиХ бити опозиција и овом и сваком другом Савјету министара БиХ који не буде уважавао ставове и интересе Републике Српске.

„Наш задатак је да омогућимо да ставови институција Републике Српске у заједничким институцијама буду видљиви, поштовани и проведени. Ми ћемо тај задатак и убудуће испуњавати и користићемо све уставне и демократске механизме који су нам на располагању да зауставимо доношење било каквих одлука које би биле штетне по Републику Српску“, поручио је Кошарац.

Архива