Ha љето финализација разговора о термоелектрани „Гацко два“

23.05.2017 Актуелно

 

Додик је рекао да је кинеска компанија „Донг фанг“ у Српској изградила савремену термоелектрану, те да се воде разговори и већ су дефинисани одређени односи у вези са Термоелектраном „Гацко два“. 

„Са кинеским компанијама разговарамо и о изградњи ауто-путева, што је за нас веома важно, имајући у виду потребу да изградимо мрежу ауто-путева у Српској. Са кинеским компанијама стичемо све више искуства да бисмо могли да будемо оперативни и успјешни на том питању“, рекао је Додик. 

Он сматра да било веома корисно за грађане Српске да се изучи могућност да се у основним и средњим школама у Републици Српској уведе кинески језик колико је то могуће, јер највећи проблем представља недостатак кадра. 

„Кинеска страна је спремна да помогне у том погледу, путем волонтера који би овдје били наставници“, рекао је Додик. 

Он је закључио да Српска са Кином има свеобухватну сарадњу која се шири на задовољство Српске, јер је Кина најмоћнија земља на свијету. 

„Република Српска је мала заједница, али приступ који Кинези имају, од привредника до државних функционера, је упорност и преданост да се ти односи одрже и успоставе на највишем могућем нивоу сарадње“, поручио је Додик. 

Он је након посјете изложбе „Пут свиле – нови изглед“ новинарима у Бањалуци рекао да је данас важан дан у Републици Српској и Бањалуци јер су захваљујући напорима које улаже амбасадор Кине у БиХ Чен Бо са институцијама Српске, њени грађани у прилици да продубе знања и искуства у вези са Кином коју осјећају као пријатељску земљу и желе да имају што више сазнања о њој. 

Додик је позвао све грађане да посјете изложбу да би видјели детаље из свакодневног живота Кине. 

Он је рекао да ће у току дана на Факултету политичких наука бити одржано предавање еминентних професора из Кине који ће пренијети своја искуства и сазнања, те приближити политички систем, начин живота, привреду, културу и образовање. 

Амбасадор Кине у БиХ Чен Бо рекла је да је Термоелектрана у Старима једна од раних постигнућа иницијативе „Појас и пут“ и представља добар почетак за Републику Српску за даље учешће у изградњи ове иницијативе. 

„Ова иницијатива не односи се само на економску сарадњу и изградњу инфраструктуре, већ укључује и међуљудске везе. Опредијељени смо да се грађани Српске више упознају са Кином и да се умањи удаљеност Српске, БиХ и Кине“, рекла је Чен. 

Она је подсјетила да је прије седам дана у Пекингу одржан форум „Један појас – један пут“, на којем је предложено низ сугестија за изградњу тог пута. 

Нове предложене мјере, додала је она, могле би омогућити БиХ обимно учешће у изградњи тог пута.

Архива