Тегелтија: Неозбиљан приједлог опозиције за смјену Владе

30.05.2017 Актуелно

 

Тегелтија је навео да је Влада Српске анализирала образложење опозиције за изгласавање неповјерења Влади, али и људи који су стручни за поједине области.

„Коментари стручних људи гласили су да је материјал опозиције неозбиљан и неодговоран. Најчешће су говорили и да материјал није конзистентан, да је пун нетачних података, да се пореде неупоредиви подаци и ствари које се не заснивају на истој методологији“, рекао је Тегелтија новинарима.

Он сматра да је сутрашња посебна сједница Народне скупштине непотребан трошак за грађане.

Тегелтија је истакао да је у Српској у прошлој години раст бруто домаћег производа /БДП/ износио 2,9 одсто, са позитивним кретањем од 2013. године.

„Наше процјене су да БДП средњорочно расте од 3,5 до четири одсто, а дугорочно од пет одсто, што се може осјетити и на животном стандарду грађана, односно расту плата и пензија. У прошлој години имали смо раст индустријске производње од 8,2 одсто, гдје је раст извоза био 9,1 одсто, што је знатно смањило спољнотрговински дефицит“, навео је Тегелтија и додао да је евидентан раст наплате прихода.

Он каже да је прошле године смањен број незапослених, одржана стабилност цијена, а јавни дуг Српске стабилизован са благом тенденцијом пада и да износи четири милијарде и 346 милиона КМ.

„У прва три мјесеца ове године покривеност увоза извозом била је већа од 70 одсто. Сигуран сам да ћемо имати још боље показатеље у свим областима у овој години, него што је то било 2016. године“, рекао је Тегелтија и навео да је просјечна плата у Српској износила на крају прошле године 836 КМ, а пензија 342 КМ.

Он је истакао да је одлуком о дугорочном задуживању дефинисан ниво задужења Српске из свих извора, али само за значајне пројекте, и да ће много више обавеза бити сервисирано из буџета, него што ће се задужити.

Тегелтија каже да се поставља питање који су највећи проблеми опозиције када је ријеч о Влади Српске, а да одговор може бити – локални избори који су одржани прошле године.

Он је упитао да ли опозицији смета то што је садашња власт у Републици Српској реализовала значајне пројекте, међу којима су изградња болница, студентских домова, нова опрема и наоружање за припаднике Министарства унутрашњих послова или што је изградила Богословски факултет у Фочи?

„Нико неће да види из опозиције да је ова Влада изградила дионицу ауто-пута Прњавор-Добој и да завршава дионицу до Бањалуке. Можда је проблем то што је Влада обезбиједила 55 милиона евра за изградњу објеката за заштиту од поплава или што ће почети изградња дринског насипа“, истакао је Тегелтија и додао да Влада реализује инфраструктурне пројекте у општинама у Српској, те да су створене претпоставке за изградњу енергетских објеката.

Он тврди да је Влада све радила у условима потпуне опструкције коју је чинила власт у Сарајеву, предвођена СДС-ом, ПДП-ом и НДП-ом.

„Оно што се сада тражи јесте да буду смањене пензије и отпуштани запослени у јавном сектору, што је за нас неприхватљиво. Јасна је наша порука, а то је да нећемо смањивати број запослених у јавном сектору, али ћемо водити одговорну јавну политику, и да ћемо радити на повећању пензија. Наше кључно опредјељење ће бити да буде обезбијеђен стабилан раст БДП-а и индустријске производње подршком реалном сектору“, нагласио је Тегелтија.

Коментаришући случај „Агрокор“, он је рекао да је процес реструктурисања овог система компликован, да би посао требало да преузме „Меркатор“, као и укупна дуговања, али да би било добро да „Конзум“ што прије напусти тржиште БиХ.

Говорећи о закону о акцизама који је у процедури, Тегелтија је навео да се њиме не третирају дуванске прерађевине.

Архива