Додик: Cрпска je стабилна и има перспективу

16.05.2017 Актуелно

 

Додик је рекао да је Република Српска, послије Србије, институционално најстабилнија заједница у региону, односно функционише у самоодрживом карактеру, чиме доказује да је једина одржива заједница у БиХ.

Он је навео да су примијетни институционални проблеми у Хрватској, Македонији, па и на нивоу БиХ, на којем скоро да се не манифестује власт, те нагласио да Република Српска има институције, али да има и оне који би жељели да виде дестабилизацију.

„Република Српска није подијељено друштво, иако јој је то пријетило да постане прије годину дана када је опозиција мислила да у Бањалуци на својим протестима поставља шаторе и тиме промовише лошу слику у јавности. Организовали смо контрамитинг и показали снагу владајуће коалиције“, рекао је Додик на трибини „Ријеч предсједника“ у Српцу.

Он је додао да је владајућа коалиција ту снагу показала и на локалним изборима прошле године.

Додик је нагласио да Српска у БиХ не може у потпуности да развије своје пројекте усљед сталних напада на дејтонско уређење у БиХ од политичких представника бошњачког народа и интервенционизма странаца.

Он је као сметњу развоју Републике Српске навео „политику издаје“ коју на нивоу БиХ воде СДС, НДП и ПДП, али коју народ препознаје и кажњава на изборима.

Додик је додао да нико није рекао да у Српској „тече мед и млијеко“, али да има оних који лажно представљају ситуацију.

„Има проблема, али одржавамо институционални капацитет у обиму који задовољава потребе. Стабилни и ликвидни су буџет и сви рачуни, измирују се редовно све обавезе, прије свега, према платама, развојним пројектима, редовно се исплаћују пензије и размишљамо о повећању пензија“, рекао је Додик.

Он је додао да су повећање пензија планирали кроз одређене приливе, попут прилива из продаје државног капитала у РЖР „Љубија“.

„Српска је на добром путу у констелацији односа у окружењу. Имали смо раст домаћег производа од три одсто што говори да је рад јавне управе, прије свега, Владе, био добар“, рекао је Додик.

Он је навео да је индустријска проиводња повећана за више од пет одсто, да се ради на саобраћајној инфраструктури, али и реконструкцији Универитетског клиничког центра Републике Српске, а што појединци не желе да виде.

Додик је рекао да се ради и на изградњи болнице у Источном Сарајеву, која је могла бити скоро завршена да није било одређених процедура.

Архива