Цвијановићeвa поручила Црнатку: Hајмјеродавнији лист je гласачки

21.05.2017 Актуелно

 

На Црнатков позив упућен предсједнику и премијеру Републике Српске да напишу бар једну страницу шта партије СзП нису радиле добро у Сарајеву, Цвијановићева је одговорила да су грађани то написали на свом гласачком листићу у октобру 2016. и да ће поново написати у октобру 2018, те да је то најмјеродавнији лист.

„Што се тиче материјала који је опозиција припремила као наводни основ за смјену Владе Републике Српске, могу само рећи – жали Боже папира и ‘изложбе’ у страначким просторијама ПДП-а коју нико не посјећује“, рекла је Цвијановићева синоћ Срни.

На Црнаткову тврдњу да је садашњи сазив Савјета министара БиХ заслужан што ће клириншки дуг БиХ бити исплаћен у новцу, а не у роби, Цвијановићева је рекла да се о томе давно договарало, а да ће бити исплаћен у новцу знало се половином 2014. године.

Она је навела да је Русија предложила да то буде у омјеру једна трећина за Републику Српску и двије трећине за ФБиХ, по узору на аранжмане који се праве са међународним финансијским институцијама.

Онда је, појашњава премијер Српске, кренуло са развлачењем тог процеса у институцијама БиХ, позивањем на законе наметнуте од ОХР-а и дошло се до тога да у расподјелу буду укључени Брчко дистрикт и ниво БиХ, чиме је смањен износ за Републику Српску у односу на онај који је предложила Русија.

„Црнатку могу једино да поручим да почне вјеровати у народ ако жели да народ почне вјеровати њему“, рекла је Цвијановићева.

Она је нагласила да се грађани одлично сјећају шта се, осим клириншког дуга, дешавало са средствима Свјетске банке намијењених буџетској подршци ентитета, акумулиране добити „Електропреноса“, транши ММФ-а и још много тога…

Све што је требало да стигне до грађана Републике Српске, истакла је Цвијановићева, управо су партије из СзП блокирале, умањиле или одуговлачиле реализацију.

„У неким случајевима чак и онда кад су бошњачке партије подржавале такве аранжмане, партије из СзП су их блокирале. Све у свему, то је црно да црње не може бити, и какве онда листове писати о раду такве власти, осим гласачког листића“, упитала је Цвијановићева.

„Да не помињем сада каква је дипломатско-конзуларна мрежа којом Црнадак управља и шта им раде амбасадори – једни отварају приватну пошту предсједавајућег Предсједништва БиХ, други блате Републику Српску пред властима земље домаћина, трећи пласирају лажи како је предсједница Владе истјерана из Стејт департмента… И све то за вријеме Црнатковог мандата“, навела је Цвијановићева.

Или да не помињем, каже она, дисбаланс између два ентитета кад је ријеч о инфраструктурним пројектима о којима власти БиХ, у којима сједи СзП, лобирају по међународним конференцијама и гдје упорно гледамо како су потребе Републике Српске стављене у други план.

„Таква власт није кредибилна да тражи смјену било које друге власти“, закључила је предсједник Владе Српске Жељка Цвијановић.

Архива