Чудно је што протестују радници „Митала“, а ријеч је о продаји акција „Љубије“

17.05.2017 Актуелно

 

„У РЖР ‘Љубија’ ради само десет радника, одакле онда на улици стотине радника? Ко су ти радници? Зашто они излазе на улицу – треба неко други да испита. Радници који штрајкују глађу у Бањалуци нису радници РЖР-а, већ неког другог предузећа. Поштујем њихово право да протестују како хоће, али Народна скупштина мора да ради у неутралним условима“, поручио је Додик.

Коментаришући протесте 150 радника „Арселор Митала“ у Парку „Младен Стојановић“ у Бањалуци због намјере да 64,9 одсто акција основног капитала РЖР „Љубија“ буде продато компанији „Израел инвестмент група“, Додик је рекао новинарима да нико није против радника који раде у „Арселор Миталу“, фирми која је посебно правно лице, истичући да се ништа не дешава са том фирмом.

„Не продаје се ништа што је у вези са „Арселор Миталом“, нити се жели погоршати стање њихових радника. Могу изразити задовољство њиховим статусом, али мора се разумјети да то није фирма која је на дневном реду, већ је то РЖР ‘Љубија'“, истакао је Додик.

Он је подсјетио да РЖР „Љубија“ постоји већ неколико деценија, као и да постоји процедура која јасно говори да Влада као власник тог предузећа има намјеру да прода акције, јер не виде да је сврсисходно да их држи у условима заједничке компаније у којима су сва права „Љубији“ одузета.

Додик је апеловао на посланике у Народној скупштини да усвоје одлуку Владе о продаји акцији, јер је то најбоље и за раднике у „Миталу“ што ће, како је нагласио, показати године које долазе.

„Ако не успијемо то данас урадити, „Арселор Митал“ вршиће експлоатацију још пет-шест година, експлоатисаће најуноснија поља, а остало као гробље оставити заједно са радницима, док нови купац гарантује да је спреман да преузме све раднике, чак и ако се ‘Митал’ повуче“, истакао је Додик.

Он је рекао да је ово био добар моменат да се прода државни капитал, да Српска инкасира одређени новац, да се створи подлога за рјешавање свих доспјелих обавеза, да се обезбиједи основа за привредни развој и јачање буџета што би омогућило повећање пензија крајем године.

Додик је додао да нико није рекао да постоји већина у Скупштини за то, али су дебата, расправа и изношење чињеница добри да би друштво видјело на који начин је питање постављено, јер постоји озбиљно неразумијевање чињеница у вези са овим питањем.

„РЖР са десет радника, коме су одузета сва права на експлоатацију и било какву дјелатност, свео се само на то да формално управља са 49 одсто акција као мањински акционар у ‘Арселор Миталу’ која је заједничка фирма“, подсјетио је Додик.

Предсједник Српске је нагласио да поштује „Митал“ и њихова настојања, али да се не могу доводити у питање интереси Републике.

„Нико ништа није усмјерио против ‘Митала’. Овдје је ријеч о власничкој структури и радници не би требало да се мијешају у тај сегмент. „Митал“ и даље остаје већински власник са 51 одсто акција и нико не тражи промјену тог односа“, појаснио је Додик.

Он је рекао да „Арселор Митал“ вјероватно жели да без имало улагања у РЖР „Љубија“ постане власник и дијела којим управља Република, о чему најбоље говори уговор о приватизацији.

„У члану шест тог уговора наводи се да ће се накнадно утврдити накнаде за све оне који су помогли у формирању таквог предузећа, због чега постоји озбиљна сумња ко су ти који треба да добију накнаде и зашто они то сада тако жестоко бране и то они који су у вријеме приватизације уговор и састављали“, навео је Додик.

Према његовим ријечима, Влада Српске се понаша одговорно, јер је РЖР „Љубија“ сведен на никакву вриједност и постоји само формално.

„Одлука о продаји је донесена зато што Република од РЖР нема ништа и од њега не може получити ниједан позитиван резултат. Новац од продаје треба добити Република Српска и износ далеко премашује онај за који су Драган Чавић и тада његов СДС и ПДП остварили за продају готово 800 предузећа“, истакао је Додик.

Он је подсјетио да су они извршили приватизацију више од 900 предузећа, од чега је у продаји њих 750 учествовало само 11 лица.

„Покренули смо питање исправности тога, али се показало да су доносили неке прописе који су им за то давали легитимитет. Поставља се питање шта је друштво имало од те приватизације. Они су инкасирали 20 милиона КМ за продају 900 предузећа, а само једно предузеће које су продали у Источном Сарајеву за будзашто имало је пресу која је пред сам рат у БиХ плаћена 38 милиона долара“, навео је Додик.

Он је подсјетио да је актуелна власт учествовала у приватизацији „Агропром банке“ при чему је за државни капитал 1999. године добијено три и по милиона КМ за мањински дио, док је садашња опозиција продала „Кристал банку“ за један евро, а „Бањалучку банку“ за 100.000 КМ.

„Успјешна приватизација ‘Телекома’ остаје као једна од најбољих аквизиција које смо радили, као и девастиране Рафинерије и нафтне индустрије, која и данас ради и запошљава људе у отежаним условима пословања“, навео је Додик.

Он је оцијенио да су ове приватизације неупоредиве са оним шта је урадила опозиција, а „сада се појављују људи као /посланик СДС-а у Народној скупштини Републике Српске Миладин/ Станић који зна како се малверзацијама купује државни капитал“.

„Оно што они треба да објасне, не мени него јавности, јесте како 900 предузећа може коштати 20 милиона КМ, а само 49 одсто једног предузећа 92 милиона КМ“, рекао је Додик.

Он је додао да није сигуран да ће већина посланика у Народној скупштини дати подршку одлуци Владе Српске о продаји акција РЖР „Љубија“. „ДНС има своје разлоге због чега имамо различите ставове у вези са овим питањем и ми то поштујемо, али смо и даље у чврстом коалиционом односу“, истакао је Додик, који је лидер СНСД-а.

Он је додао да нема разилажења са ДНС-ом, иако то опозиција жели.

„Нећу се осјећати као губитник ако одлука Владе не прође у Скупштини, али као предсједник Републике ћу имати лош осјећај, јер тиме Република Српска губи“, рекао је Додик.

Он сматра да „неки одрађују посао из члана шест уговора о приватизацији према којем да ће лицима који помажу „Миталу“ у склапању тог посла бити утврђена накнада“.

„Не знамо коме је дата накнада, знамо ко је учествовао у уговарању. Када видимо како се Чавић бори за ‘Митал“, понешто је јасно“, додао је Додик.

 

Архива