Чавић и Станић не говоре истину о финансирању и функционисању КК „Игокеа“

16.05.2017 Актуелно

 

„Нашем друштву и укупној атмосфери не користи позиција народних посланика који су се претворили у обичне лажове. Све што је Чавић рекао о `Игокеи` је лаж, јер се овај клуб никада није финансирао средствима Фабрике глинице `Бирач` нити од енергане овог предузећа“, рекао је Додик новинарима у холу Народне скупштине Републике Српске.

Реагујући на Чавићеве и Станићеве тврдње о начину финансирања КК „Игокеа“, Додик је истакао да се јасно може видјети ко су спонзори овог клуба који остварује добре резултате у регоналној кошаркашкој лиги.

„Само подмукли типови попут Чавића могу повезати успјех једног спортског клуба са неуспјехом другог. Кошаркашки клуб „Борац“ из Бањалуке је у 2002. године играо регионалну кошаркашку лигу када су власт били Чавић, СДС и ПДП и када су створени огромни дугови овог клуба који нису ријешени до данас“, магласио је Додик.

Према његовим ријечима, успјех „Игокее“ везан је за резултате које има и чињеница је да ради транспарентно, што потврђују контроле Управе за индиректно опорезивање БиХ.

„Никада „Игокеа“ није узела спонзорство на уштрб било кога, а поготово клубова из Бањалуке. Бањалучани, попут Чавића, су срушили спорт у Бањалуци“, каже Додик.

Он је нагласио да нису тачне Станићеве тврдње да је Спортска дворана у Лакташима изграђена од средстава намијењених болници у Источном Сарајеву.

„То је лажи и невјероватно је да људи, какав је Станић, који су на сумњив начин прибавили капитал од државе у вријеме када је СДС био власт, сада држе моралне придике. Никада нисам ништа приватизовао, нити сам ишта базирао на пљачки државне имовине, као што је радио Станић“, рекао је Додик.

Он је напоменуо да је општина Лакташи направила дворану из кредитних средстава, док је дворана у Александровцу, која је у склопу школе финансирала Влада Грчке која је дала средства за обнову школе.

Додик тврди да су била средства на располагању за Болницу Касиндо, али да је тадашњи помоћник министра из ПДП-а захтијевао да посао реконструкције ове установе буде повјерен некоме блиском овој партији.

Он каже да је Чавић, када је био на власти, лично договарао приватизацију више од 800 предузећа у Српској, која су приватизовна за 20 милиона КМ.

„Ми смо од Чавићевог предсједниковања Републиком Српском до данас подигли раст домаћег бруто производа за 70 одсто, а плате за стотину одсто у свим секторима. Како може бити неуспјешна Влада која је подигла привредни раст за три одсто у условима опште рецесије у свијету, Влада која обезбиједи стабилност плата и пензија, која обезбиједи функционисање свих институција“, упитао је Додик.

И поред тих резултата, каже Додик, сада неко тражи смјену те исте Владе само зато што је незадовољан својим положајем губитника.

„Чавић је политички губитник који је изгубио све изборе, као што ће изгубити и иницијативу опозиције за опозив Владе Српске. Све ће бити завршено на иницијативи која неће бити уврштена у дневни ред Народне скупштине, јер су лажи стил живота Чавића и сличних њему. Ово друштво не смију загађивати Чавић и слични својим лажима. Ја не мрзим никога и увијек сам спреман о свему да говорим аргументовано, а институције Српске су данас послије Србије најстабилније у региону“, рекао је Додик.

Он сматра да су Чавић, и лидери СДС-а и ПДП-а Вукота Говедарица и Бранислав Бореновић најбољи конкуренти СНСД-у јер су „вјечити губитници“.

„Њихова лаж и кориштење медија попут БН телевизије за промоцију лажи смучила се народу. Свако зна да БН масовно лаже, као и фрустрирани, недоречени Чавић који губи све изборе“, рекао је Додик, наводећи да је Чавић причао о његовој породици.

Он је навео да никада није повукао нити један потез против било чије породице, па ни Чавићеве.

„У јавну сферу морамо унијети истину, а са лажима се мора престати ако ово друштво жели да се креће напријед. Сигурно је да се не може радити са сподобама као Станић који прича о поштењу и који је причао са мном да изађе из СДС за шта је тражио новац, односно да му фирма из Невесиња којој је испоручио траву коју натопи водом у Мостару, плати 700.000 КМ“, каже Додик.

Он је навео да је са опозиционарима разговарао да би се стало на браник Републике Српске, која ће остати институционално сређена, стабилна и ликвидна.

Чавић и Станић су у скупштинској расправи о Стрегији развоја спорта тврдили да се Кошаркашки клуб „Игокеа“ финансирала средствима „Бирча“ и да је дворана у Лакташима направљена од средстава намијењених Болници Источно Сарајево.

Архива