БиХ ће се распасти уколико дође до појачаног интервенционизма

20.05.2017 Актуелно

 

„Званичник америчког Стејт департмента Хојт Ји износи лажи о стању у региону, позивајући или прижељкујући интервенционизам“, рекао је предсједник Републике Српске.

Он за „Вечерње новости“ каже да на дневном реду Републике Српске нема никакве сецесије и да ни Србија, ни Русија, нити било ко од Српске не тражи да спроводи било какве активности око сецесије.

Додик је навео да ниједним званичним каналом није добио информацију о плану „Посљедња шанса“, гдје се спомиње да опозиција и поједине стране службе дестабилизују Српску.

„То се помиње у јавности, а понашање појединих опозиционих партија у Републици Српској подсјећа ме на описани сценарио, у којем су они ипак само лоши глумци, неспособни да изнесу своје улоге“, истакао је Додик.

Он је додао да се све информације посебно оваквог карактера провјеравају, да се МУП Српске показао као најорганизованија и најспособнија полицијска структура у БиХ, те да нема разлога да се не вјерује полицији.

„О њиховој способности говори се и у свјетским метрополама, посебно када је у питању борба против тероризма“, рекао је Додик.

Упитан да ли се плаши за своју безбједност, с обзиром да је представљен као главна „мета“ у плану „Посљедња шанса“, Додик је рекао да не дозвољава да га таква размишљања одвуку од суштинских ствари које је потребно урадити или потеза које је потребно повући.

„Не заборавите, за ову државу је живот дало близу 30.000 најбољих људи тог времена. Да ли је њих ико питао плаше ли се за своју безбједност?“, упитао је Додик.

Он је рекао да ће бити покренути сви расположиви механизми да се новој америчкој администрацији објасни како и зашто је само три дана прије инаугурације предсједника САД Доналда Трампа неко одлучио да његово име стави тик уз имена највећих свјетских терориста.

„Вјерујемо да ће се у новој администрацији САД наћи довољно разумијевања да се преиспитају разлози и начин како сам доспио на ту листу“, рекао је предсједник Републике Српске.

Упитан да ли планира ускоро састанке у Вашингтону, Додик је рекао да се морају прво отклонити сви неспоразуми да би до таквих сусрета дошло.

„Не кријем да су моја очекивања од нове администрације велика, али не због могућности да будем уклоњен са “црне листе“, већ због изјава предсједника Трампа да се САД више неће мијешати у унутрашња питања других земаља“, рекао је Додик.

Архива