За запошљавање у неразвијеним локалним заједницама 20 милиона КМ

20.04.2017 Актуелно

„На тај начин желимо побољшати запошљавање и утицати на развој реалног сектора, што нам је циљ и у општини Језеро. Наш циљ јесте да помогнемо општинама попут Калиновика, Рудог и гдје је присутно исељавање становништва“, рекао је Додик новинарима након састанка са начелником општине Језеро Снежаном Ружичић.

Предсједник Републике Српске је истакао да је у општини Језеро потребно обезиједити организационе јединице пензијско-инвалидског осигурања, „Пошта“ и све што је неопходно за функционисање локалних заједница.

„Овдје смо дошли данас да ријешимо неке од проблема. У појединим општинама смо спремни да изградимо фабрике, што би било базирано на локалним ресурсима, а дали бисмо их на располагање локалним заједницама“, додао је Додик.

Он је оцијенио да је руководство општине Језеро посвећено рјешавању проблема становништва ове локалне заједнице.

„Овдје раније није постојало ништа осим начелника општине који се бахато понашао и дугови су се само гомилали. Сада је стабилизована укупна ситуација, што ствара могућност да буду саниране ствари које су до сада биле лоше јер из општинског буџета сада могу само да буду измириване раније обавезе“, нагласио је Додик.

Он је навео да се очекује од контролних и органа гоњења да сваки приступ који је ишао на штету грађана, као у ранијем периоду у Језеру, буде адекватно санкционисан.

„У Језеру мора бити стабилизован буџет, а у наредних 60 дана ћемо видјети да финансијски помогнемо ову општину. Посредством институција Српске успоставићемо нови облик организовања комуналног предузећа, а проблем је и фискултурна сала и дјечији вртић који ћемо градити веома брзо“, рекао је Додик.

Он је додао да је потребно санирати и локалне путеве, што ће помоћи и институције Српске.

Начелник општине Језеро Снежана Ружичић рекла је да је буџет општине за ову годину 640.000 КМ и да већина средстава одлази на измиривање ранијих обавеза.

„Затекли смо лошу финансијску ситуацију у нашој општини. Велике су обавезе према добављачима и општинским радницима, а данас смо добили обећање да ће нам институције Српске помоћи у њиховом санирању“, истакла је Ружичићева.

Она је напоменула да ће се у наредном периоду радити на реализацији инфраструктурних пројеката.

„За нас је значајно што сада имамо на располагању љекара и Станицу полиције. У наредном периоду ћемо радити на изградњи моста, фискултурне сале и осталих значајних пројеката за нашу општину“, рекла је Ружичићева и захвалила Додику за данашњу посјету.

Састанку су присуствовали министар за просторно уређење, грађевинарство и екологију Републике Српске Сребренка Голић и министар здравља и социјалне заштите Републике Српске Драган Богданић.

 

Архива