Закон о акцизама биће усвојен почетком сљедеће седмице

07.04.2017 Актуелно

Додик је рекао да је Савјет министра БиХ на телефонској сједници јутрос усвојио нови приједлог, који је упућен у Дом народа.

„Смијешно је да неко зове и каже Савјету министара БиХ шта да раде, смијешно је да, два дана након што није прошло у Представничком дому парламента БиХ, долази нови пријдлог који одмах иде у процедуру“, рекао је Додик новинарима у Бањалуци.

Он је рекао да су делегати СНСД-а били на сједници Дома народа, као што су били и на Представничком дому, јер је то у интересу Републике Српске да се побољша финансијско стање на рачунима за ауто-путеве, путеве, пољопривреду и здравство.

„Сви ће бити у плусу 15 до 20 милиона КМ и то је разлог из којег смо тамо, као што је исти разлог због којег СДС није. Они од тога покушавају да направе вриједност, а ми, који покушавамо да обезбиједимо додатни новац, као нешто губимо значај. Рекли смо да ћемо ући увијек када је то значајно за Српску и када јој можемо обезбиједитио бољу позицију“, поручио је Додик.

Он је истакао да пољопривредници неће имати штету од повећања акциза на гориво, јер ће аграрни буџет бити појачан са додатних 10 милиона КМ.

Додик је рекао не очекује да буду повећање цијене у Републици Српској, те је поручио да онај ко то и уради јесте уствари шпекулант.

„Ово јесте удар на неко поскупљење, али треба знати да је цијена нафте у неком ранијем периоду била далеко виша него што је сада, а цијене многих других ствари остале су исте. И онда када је цијена нафте у малопродаји била три КМ, нико није снизио цијене због тога“, рекао је Додик.

Он је нагласио да СНСД ради у интересу Републике Српске и никада не би спријечио да у Српску дођу додатни приходи, за разлику од СДС-а који има идеју да у Српску ништа не дође.

„Нисам ја направио критеријум расподјеле од 33 одсто за Републику Српску, није логично да имате 49 одсто територије, а 33 одсто прихода. То је неко други урадио, али ја то не могу да промијеним“, рекао је Додик.

Он је поручио да Српска побољшава своје финансијске могућности и да има појачану наплату јавних прихода, да није презадужена, али да су понекад присутни проблеми са ликвидношћу.

„Имамо велика права која су дата различитим категоријама становништва, али нисмо ишли у њихово укидање и одржавано систем. Редовне су плате, пензије…“, навео је Додик.

Коментаришући истраживања о популарности политичких странака, Додик је рекао да СНСД редовно спроводи истраживања која показују одличне резултате за ову странку.

Он је поручио да ће ова странка побиједити и на наредним општим изборима са 50 одсто.

Архива