Влада Српске опредијељена за ванредно повећање пензија

13.04.2017 Актуелно

„Када буде одређен најповољнији моменат за то, опет ћемо разговарати са пензионерима и договорити се, али вјерујем да ће се то десити у овој години како је и планирано“, рекла је Цвијановићева новинарима у Бањалуци, након састанка са представницима пензионера бањалучке и приједорске регије.

Цвијановићева је напоменула да Влада Српске предузима кораке у областима важним за пензионере, од којих је најважније здравство, како би дошло до побољшања у овом сектору ради пружања бољих услуга пензионерима.

Она је рекла да је у области здравства потребно отклонити одређене недостатке које су заједно идентификовали, истичући да Влада ради на томе да се здравствене установе стабилизују, да смање дуговања, што им је постављено као задатак и да уведу рационалније пословање.

„Увођење трезорског пословања у здравствени систем Републике Српске биће једна од мјера која треба да допринесе реду и дисциплини у свим здравственим установама“, оцијенила је Цвијановићева.

Она је рекла да Влада Српске има подршку пензионера када је ријеч о увођењу трезорског пословања када су у питању домови здравља и болнички сектор.

Цвијановићева је рекла да је са пензионерима разговарала и о стању у привреди Републике Српске, јер од тога зависи стање у фондовима социјалне заштите.

„Кренули смо узлазном линијом. Дала сам податке о одређеним областима које представљају нашу развојну шансу за запошљавање и повећани извоз и све друго што је важно за друштво“, напоменула је Цвијановићева.

Она је истакла да циљ Српске да достигне привредни раст од четири до пет одсто, јер се без достизања тог нивоа не може осјетити побољшање на тржишту радне снаге, наводећи да је сигурна да ће до тога доћи.

„Биљежимо значајна побољшања и наш је циљ био да у марту надмашимо до сада постављени рекордни број запослених радника у Републици Српској. Прећи ћемо тај број. Не можемо ту стати и идемо даље зато што разумијемо да од тога зависи све друго“, закључила је Цвијановићева.

Предсједник Удружења пензионера Републике Српске Раде Ракуљ рекао је новинарима након састанка да је истовјетно стање здравствене заштите пензионера на подручју бањалучке, приједорске, добојске, бијељинске и сарајевске регије.

„У овим регијама исказано је сиромаштво и тешкоће у његовању болесника како у установама, тако у приступу здравству“, истакао је Ракуљ.

Састанку су присуствовали и министар рада и борачко-инвалидске заштите Републике Српске Миленко Савановић, те директор Фонда ПИО Младен Милић

Архива