Видаковић: Срби су у БиХ водили одбрамбени и ослободилачки рат!

03.04.2017 Актуелно

 

Током тог рата, све српске политичке и војне одлуке изазвали су муслимани и Хрвати и оне су биле реакција на њихове тадашње акције. Слично је и данас, у миру – каже за Срну Видаковић, који је и посланик у Народној скупштини Републике Српске.
Он подсјећа да је прије 25 година, проглашавањем Републике Српске, постављен камен темељац слободе српског народа на овим просторима.

„Република Српска настала је вољом српског народа у БиХ, жељом да живимо слободно и да слободно одлучујемо о својој судбини. Настала је у миру, преживјела је у рату и сада је на нама да је у миру мудро јачамо и развијамо“, поручује Видаковић.

Политика Срба, истиче он, није и не смије бити политика мржње и негације према БиХ, али према оној БиХ која је дефинисана у Уставу, у Дејтону и никаквој другој БиХ коју неко жели да пројектује наметнутим причама како је БиХ у Дејтону састављена као прелазно рјешење.

„Ми управо и треба да се залажемо за дејтонску БиХ која од 1995. године, па до данас представља једину могућу мјеру заједничког живота народа на овим просторима. Међутим, посљедње акције бошњачких политичких лидера јасно показују да идеја „унитарне“ БиХ никад не мирује и не спава. Борећи се за „јединствену“ и „цјеловиту“ БиХ они, у ствари, руше садашњу дејтонску БиХ, изазивајући разне политичке кризе и показујући како је она нефункционална и неодржива“, појашњава Видаковић.

Према његовим ријечима, паралелизам у институцијама, злоупотребе функција и овлаштења, вануставно и противзаконито дјеловање бошњачког члана Предсједништва БиХ представља најгрубље кршење Дејтонског мировног споразума откад он постоји.

Он упозорава да српски народ ту бошњачку матрицу понашања и односа према Србима у БиХ не смије никада да заборави и то треба да му буде наук за неке будуће догађаје који ће се сигурно десити.

„Док ми институције БиХ доживљавамо заједничким, како се зову и што и јесу, они теже да буду само њихове, под њиховим ланцем командовања, приватне. Рјешење за функционисање БиХ налази се у изворном Дејтону. Упорним инсистирањем на преносу надлежности, оснивањем бројних квазиагенција, канцеларија и слично мислили су да јачају државу, а, у ствари, на тај начин полако су је рушили“, наводи Видаковић.

Да би држава опстала, сматра он, она мора имати свој ослонац развоја, а ослонац и окосница развоја су ентитети.

„Република Српска не може и не треба бити талац компликоване и неуређене Федерације БиХ, а проблем такве Федерације не рјешава се укидањем Републике Српске, већ поспремањем свог дворишта, уз уважавање комшијиног“, категоричан је потпредсједник СНСД-а.

Видаковић тренутну политичку ситуацију у БиХ оцјењује као забрињавајућу, јер је „евидентна озбиљна криза функционисања власти на нивоу БиХ“.
Он је устврдио да већина у Парламентарној скупштини БиХ не постоји, Предсједништво БиХ не функционише, сједнице се не одржавају, а рјешења за актуелну политичку кризу нема ни на видику.

„Овакву ситуацију у БиХ додатно компликују и нестабилности у региону, нарушени међудржавни односи, евидентно слаб утицај ЕУ, која са позабавила собом, тако да, кад узмемо у обзир све ово, рјешења ове кризе тешко се назиру“, закључује Видаковић изјаву Срни, дату поводом 25 година од почетка рата у БиХ.

Архива