Српска ће наставити функциониcaти и без кредитног дијела аранжмана ca ММФ-oм

05.04.2017 Актуелно

Он је поновио поруку премијера Жељке Цвијановић представницима ММФ-а да Српска више неће улазити у егзибиције и преговарати о аранжманима, јер Република Српска уради све што је потребно на испуњавању услова, а онда нема аранжмана јер дође до блокаде свега урађеног.

„Српска је већ двије године блокирана због заједничких институција БиХ. То је наш усуд и не можемо ријешити нешто што није надлежност Српске“, рекао је Тегелтија за Радио-телевизију Републике Српске.

Он је најавио да ће Српска и даље радити са ММФ-ом, преговарати и процјењивати оно што је добро за Српску и то ће покушати да имплементира.

„Други дио односа јесу финансијска кредитна средства које нуди ММФ за све земље у свијету и који су најбољи са становишта каматне стопе и рочности“, каже Тегелтија.

Он је рекао да постоји кашњење према одређеним буџетским корисницима, прије свега према добављачима.

Према његовим ријечима, и даље ће се инсистирати на извршењу обавеза из буџета на начин да буџет ником не остане дужан и да се неће десити да обавезе застаре.

Говорећи о руском клириншком дугу, Тегелтија је рекао да власти Српске нису у могућности да предузму било шта ако заједнички ниво БиХ блокира одређене процесе.

У случају да је био усвојен закон о акцизама који је предвиђао повећање акцизе на гориво од око 15 фенинга, Тегелтија је рекао да повећање акцизе не би ни на који начин утицало на цијену коју би плаћали пољопривредни произвођачи, јер би свако повећање акцизе ишло на терет Владе Републике Српске, а пољопривредници би добијали гориво по истој цијени коју су и плаћали.

Тегелтија је нагласио да пољопривредни произвођачи у Српској имају регресирано дизел гориво за површине дефинисане Правилником о подстицајима, за разлику од Федерације БиХ чији пољопривредници то немају.

Он је рекао да су пољопривредници у Српској разумјели најаве и приједлоге везане за дизел гориво које су долазиле са нивоа заједничких институција везано за повећање акциза које би услиједило усвајањем тог закона, додајући да је све то било „само покушај скривања иза пољопривредника“.

„То је и обмана јавности, јер како су нама рекли у ММФ-у, њих на нивоу заједничких институција интересује договор са бензинским пумпама, а не с пољопривредницима“, навео је Тегелтија.

Он је поновио и да су неусвајањем закона о акцизама „сахрањени“ Реформска агенда и аранжман са ММФ-ом.

Тегелтија је рекао да су посланици СНСД-а у парламенту БиХ, поштујући одлуку Народне скупштине Српске да ради само када су интереси Републике Српске у питању, били присутни на сједници, јер сматрају да је провођење Реформске агенде у интересу грађана Српске.

„Покушали смо тиме и да спасемо образ БиХ и заједничких институција БиХ према међународној заједници“, додао је Тегелтија.

Архива