Прилагодити понуду Градишке великим развојним пројектима

05.04.2017 Актуелно

Додик, министар финансија Зоран Тегелтија, министар пољопривреде, шумарства и водопривреде Стево Мирјанић, министар правде Српске Антон Касиповић и директор „Путева Републике Српске“ Ненад Нешић данас СУ са начелником општине Градишка Зораном Аџићем и његовим сарадницима разговарали о могућностима инфраструктурног и привредног развоја ове општине.

Предсједник Додик је након састанка рекао новинарима да је републичка власт сачекала да након локалних избора нова општинска управа сагледа све проблеме како би дали одговоре на горућа питања за грађане и привреду општине.

„Видјели смо у Градишци начелника општине и локалну управу која је спремна да се ухвати у коштац са свим проблемима и да што прије дамо одговоре како би се Градишка истргла из посљедица четворогодишњег мртвила, који је узрокован експериментом тадашњих општинских власти“, рекао је Додик и навео да је прије 2012. године у Градишку уложено више од 200 милиона КМ у различите пројекте.

Додик је рекао да ће у пројекте осигурања од поплава ове године на подручју општине Градишка бити уложено око четири милиона КМ.

„При крају је реконструкција Основне школе ‘Данило Борковић’. Тренутно тражимо рјешења за отворена питања како растеретити буџет општине од проблема из прошлости, а највећи проблем је аранжман у вези са градском топланом гдје је обавезе из претходног периода преузела општина“, нагласио је предсједик Додик.

Он је рекао да су одређена рјешења на помолу, те да након тога слиједи рјешавање питања изградње спортске дворане.

„Видимо да поново постоји интерес локалне управе, грађана и спортиста за наставак изградње дворане. Посебно ме радује што смо разговарали о развојним аспектима, а пословне зоне Лиман и Нова Топола имају пажљиво одабран начин како да Градишка буде презентована инвеститорима“, навео је Додик.

Предсједник Српске је појаснио да постоји проблем око измјештања зграде Суда у Градишци на нову локацију, јер је првобитно са донаторима договорено да се реконструише постојећа зграда у центру.

„Начелник Аџић је тражио урбаније рјешење, да се за исти новац зграда суда сруши и изгради нова на новој локацији, а на том мјесту изгради трг. Договорили смо да представници општине Градишка и министар Касиповић разговарају о томе са представницима Високог судског и тужилачког савјета и донаторима како би их приволили да прилагоде тај пројекат, а ја ћу лично учинити све што будем могао у контакту са амбасадорима земаља донатора“, додао је Додик.

Начелник општине Градишка Зоран Аџић навео је да је постигнут договор да се у сарадњи са Министарством финансија Српске репрограмирају постојећи кредити општине на дужи период и са мањом каматном стопом и да се отвори нова кредитна линија за инвестирање у инфрастуктуру, прије свега у Агро-индустријској зони у Новој Тополи гдје би требало да буде изграђена путна инфрастуктура, водоводна и канализациона мрежа и тако омогуће оптимални услови за привредна улагања.

Према његовим ријечима, разговарано је о могућностима реконструкције водоторња у Градишци, изградњи око 102 километра водоводне мреже у селима у Лијевчу пољу и завршетку канализационе мреже у зони водоизворишта у Жеравици.

Аџић каже да је са директором „Путева Републике Српске“ Ненадом Нешићем разговарао о реконструкцији регионалног пута Чатрња-Турјак, изградњи тротоара у Новој Тополи у дужини од два километра и тротора у Чатрњи и Горњим Подградцима.

„Тим саобраћајницама креће се пуно ђака и желимо да их заштитимо и изградимо тротоаре у овој грађевинској сезони“, рекао је Аџић.

Тема састанка, према Аџићевим ријечима, била је и могућност расписивања јавног конкурса за додјелу земљишта пољопривредницима које се тренутно не обрађује или за које нису уредно плаћене концесије, те подјела дрвних сортимената дрвопрерађивачима на подручју општине Градишка.

Начелник Аџић је након састанка са предсједником Додиком и осталим учесницима састанка рекао да је сада увјерен да општина Градишка има подршку свих институција Републике Српске.

Архива