Потписан споразум о изградњи ТЕ „Гацко 2“

03.04.2017 Актуелно

Ђокић је са компанијом „China Investment and Development“ потписао и оквирни споразум о дугорочној пословној сарадњи у реализацији стратешких инвестиционих пројеката.

Након потписивања споразума, Ђокић је рекао новинарима да је у плану изградња Термоелектране „Гацко“ вриједне око милијарду КМ, најмање инсталисане снаге 300 мегавата.

Предсједник Владе Републике Српске Жељка Цвијановић изразила је задовољство што су са кинеским партнерима потписана два споразума, од којих један о стратешкој сарадњи, а дуги о изградњи Термоелектране „Гацко 2“.

Цвијановићева, која је присуствовала потписивању, рекла је новинарима да је споразум о стратешкој сарадњи дугорочан и да представља основу за сарадњу у различитим областима.

„Присуство кинеских компанија и институција је охрабрујуће за Републику Српску. Гајимо велике наде да ћемо кроз будуће потезе учврстити односе Српске и Кине. Наша развојна шанса је везана за интерес кинеских инвеститора, јер када иза пројеката стоји кинеска држава то даје посебну гаранцију да ће они бити успјешни“, рекла је Цвијановићева.

Она је истакла да присутност кинеских компанија у региону даје шансу за могућност регионалних пројеката и сарадње.

„Очекујем да ће представници ресорног министарства радити активно у оквиру заједничке групе да би се урадиле анализе и трасирао пут за реализацију овог значајног пројекта – изградњи Термоелектране “Гацко 2“ „, истакла је Цвијановићева.

Она је нагласила да треба мобилисати све институције Српске да се укључе у оквир овог широког споразума, те да се идентификују области и појединачни конкретни пројекти привредне сарадње.

Генерални директор комапније „China Investment and Development“ Лингџ Џао рекао је новинарима да се ова компанија убраја у највеће компаније у власништву кинескец државе присутна на глобалном нивоу у више од 100 држава у којима на различите начине сарађује са партнерима.

„Са Републиком Српском разговарамо о различитом облицима сарадње, која укључује инвестиције и трговину“, истакао је Џао.

Он је рекао да је ова компанија присутна и у Србији гдје жели да ради на пројекту пречишћавања отпадних вода.

Потпредсједник корпорације „China Machinery Engineering Corporation“ Зиганг Тонг рекао је да је Република Српска направила први корак у сарадњи са Кином која се односи на пројекат изградње Термоелктране „Гацко 2“.

„Данашње потписивање споразума значи да је наш посао већ започео. Ми смо већ оформили радни тим и желимо до краја године да започнемо са радовима. Надам се да ће пројекат “Гацко 2“ донијети велику корист Републици Српској“, рекао је Тонг новинарима.

Он каже да је „China Machinery Engineering Corporation“ највећа кинеска државна компанија која реализује послове у иностранству.

Потписивању споразума присуствовали су и генерални директор „Електропривреде Републике Српске“ Жељко Ковачевић, извршни директор Рудника и Термоелектране „Гацко“ Срђан Миловић и представници кинеских компанија потписника споразума.

Архива