Консултације са представницима републичких пољопривредних удружења

06.04.2017 Актуелно

На састанку је договорено да ове приједлоге предоче лично предсједнику Српске и ресорном министру.

Министар пољопривреде, шумарства и водопривреде Мирјанић рекао је да су пољопривредници незадовољни појединим елементима правилника, што је посљедица недостатка укупних средстава, а не тога да је неко више префериран, те да морају постићи договор у оквиру буџета од 60 милиона КМ.

„Ова потешкоћа се могла значајније ублажити доношењем закона о акцизама и издвајањем дијела средстава којима би се покрио негативан утицај акциза на плави дизел, али и обезбиједио дио средстава, прије свега, за проширену репродукцију“, рекао је Мирјанић новинарима након састанка.

Он је истакао да је правилник већ на снази и да се од понедјељка, 10. априла, може очекивати могућност коришћења плавог дизела за произвођаче.

Мирјанић је констатовао да питање спољнотрговинског пословања и заштите домаће производње није добро уређено у БиХ, што је проблем за домаће произвођаче, односно да се у БиХ више „штити“ увозна, него домаћа роба.

Предсједник Удружења пољопривредних произвођача – мљекара Владимир Усорац рекао је да правилник треба кориговати, али да се мора видјети колико које удружење има чланова, односно произвођача.

„Не можемо добити сагласност од удружења којем је буџет у правилнику 50.000 КМ или равнати то удружење са удружењем мљекара којем је буџет 25 милиона КМ. То није исто и зато морамо знати ко има колико гласова у тим преговорима“, поручио је Усорац.

Он очекује да ће ускоро бити завршена процедура у вези са клириншким дугом и да ће бити исплаћени заостали подстицаји.

„Дугови су испод 10 милиона КМ. Обећали су да ће један дио средстава бити уплаћен и ако не буде уплате тог дуга“, рекао је Усорац.

Предсједник Савеза удружења пољопривредних произвођача Стојан Маринковић поручио је да Савез остаје при захтјеву да буџет за аграр буде шест одсто републичког буџета, да би могли задовољити и сегмент примарне производње али и инвестиција.

„У корекцијама правилника даћемо приоритет одређеним секторима како у погледу заступљености, тако и интереса Републике Српске“, рекао је Маринковић и додао да остаје и захтјев да се правилник из Српске хармонизује са федералним правилником.

На конференцији за новинаре наведено је да је у области примарне производње прошле године остварен приход од 1,5 милијарди КМ, од чега је око 52 одсто била анимална производња, односно приход од 2,48 милиона КМ са учешћем прехрамбене производње.

У периоду од 2010. до 2016. године у аграрни сектор уложено је више од 680 милиона КМ.

Архива