Неистините изјаве бискупa Комарицe не доприносе миру и суживоту

18.04.2017 Актуелно

„Поштујући највећи хришћански празник – Вакрс, био сам уздржан да не реагујем одмах на Ваше непримјерене и недоличне изјаве, али видим да се Ви не либите да злоупотријебите и овај велики хришћански празник да изнесете низ неистина и да нападнете Републику Српску, у којој столујете и живите без икаквих проблема, као и сви Хрвати, Бошњаци и остали грађани Републике Српске“, истакао је Додик у писму Комарици.

Подсјетивши на чињеницу да бањалучки бискуп већ дуже времена даје недоличне изјаве на рачун Републике Српске, попут оне да је „у њој извршен геноцид над Хрватима“, Додик је нагласио да се „Комарица дубоко и авантуристички мијеша у политику и при том показује њено тотално непознавање, чиме не доприноси миру и повјерењу међу народима у Републици Српској“.

„Није тачно да ентитет Република Српска значи да у њој не постоје други народи, нити је тачно да је Република Српска лакрдија од државе како то неодговорно и непримјерено обичног грађанина, а камоли бискупа Ви тврдите. У Републици Српској се поштују темељна људска права, односно људско достојанство и право сваког човјека на слободу и властити идентитет, а доказ за то је, рецимо, и податак да су три министра у Влади Републике Српске, потпредсједник Владе или предсједник Врховног суда из реда хрватског народа“, подсјетио је предсједник Српске.

Додик је у писму Комарици навео да је Република Српска настала као жеља српског народа за слободу, да живи заједно са другима и дијели мир и ту слободу, а уређена је Дејтонским споразумом и има свој Устав, законе и демократски изабрану власт.

„Ви сте, у најмању руку, опхрвани менталитетом искључивости док сте смогли снаге да изнесете тешке неистине како у Републици Српској за Хрвате ‘нема круха, нема ваздуха’…!? Морам бити искрен и рећи да још нико до сада није смогао снаге да такав памфлет подметне овдашњој јавности, али Ви, нажалост, јесте и то за Васкрс. Али, то није све.

И у Вашем вапају о све мање католика у Републици Српској, односно Бањалуци, Ви сте затворени у себе, добрим дијелом избјегавате истину, док Вам није пало на памет да је рецимо већина Хрвата са простора Републике Српске усељена у неки од 50.000 удобних станова и кућа Срба протјераних из Загреба, Дубровника, Сплита, Карловца и осталих градова у Хрватској“, нагласио је предсједник Српске.

Он је подсјетио да је Република Српска сваком Хрвату и Бошњаку повратнику у Српску вратила стан или кућу, али да, нажалост, Хрватска то није учинила, иако је била обавезна.

„Разлог за то је добрим дијелом због међународне заједнице која се оглушила на то, али и због Вашег упорног ангажмана на дезинформисању међународне заједнице о положају избјеглих Срба и статусу њихове имовине у Хрватској на Вашим не ријетким путовањима по свијету. Према Вашим досадашњим јавним иступима, закључио сам да углавном наступате једнострано, говорећи само о положају католика, односно Хрвата, а скоро никад се нисте оглашавали и залагали за једнака права свих“, наглашава се у писму.

Предсједник Српске сматра да је занимљиво да Комаричин памфлет о угрожености Хрвата у Републици Српској долази у вријеме када подаци хрватског Министарства управе говоре да је са пописа бирача у Хрватској избрисано 67.496 хрватских грађана српске националности.

„То Вам није пало на памет да коментаришете“, констатовао је Додик у писму, подсјетивши Комарицу да „нас свете хришћанске књиге уче да говоримо истину и само истину и да поштујемо велике празнике“.

„Нажалост, Ви не поштујете ни једно ни друго што смо видјели и овог Васкрса, односно Ускрса. Ми преко Ваших оваквих наступа не можемо олако прећи, зато и указујем на Ваше пропусте који не доприносе миру и суживоту свих на овим просторима, а Бог ако хоће нека Вам прашта“, поручио је предсједник Српске у писму упућеном бањалучком бискупу Комарици поводом његових медијских иступа у којем је изнио низ оптужби на рачун Републике Српске.

Архива