Економија Републике Српске је одржива упркос бројним изазовима

27.04.2017 Актуелно

„Прогнозирани ниво раста БДП-а од три одсто, за наше потребе је недовољан и нама треба већи привредни раст. Оријентација према чланству у ЕУ сигурно може да допринесе нашем бржем економском расту, а главни модалитет на том европском путу свакако је досљедно провођење Реформске агенде, која је у БиХ усвојена општим консензусом“, поручио је Додик током пленарне сједнице о теми „Глобална економска кретања и мале економије“, у оквиру „Јахорина економског форума 2017“.

Када је ријеч о економији, истакао је он, стање и односи у окружењу су веома битни.

„Вјерујем да ћемо сви у региону бити усмјерени ка отварању дијалога и побољшању међусобних односа, како би одговорили условима глобалног тржишта и неолибералне економије, а што је веома захтјевно за конкурентност домаћих произвођача, за које лично мислим да их треба заштити“, рекао је предсједник Републике Српске.

Додик је оцијенио да треба уважавати туђа искуства, али да се, ипак, треба ослањати на властите снаге и сопствене ресурсе.

Он је нагласио значај привредне сарадње Републике Српске и Кине, посебно у енергетском сектору, додавши да је, ипак, кључно питање економије Српске конекција са регионом и да ту ситуацију треба побољшати, укључујући и привлачење страних инвестиција.

Додик је навео да и образовање и правосуђе морају да буду у функцији општег друштвеног развоја.

Архива