Изградња монументалног руско-српског центра обиљежиће трајно наше постојање

11.04.2017 Актуелно

Додик је рекао да ће овај центар у насељу Крајина имати површину од око 6.500 метара квадратних.

Он је навео да ће наредни корак бити формирање одбора за изградњу, након чега ће се обратити Руској православној цркви у вези са пројектовањем, како би добили објекат који ће бити духовни, вјерски и културни центар.

„Центар ће уз цркву имати и друге садржаје који ће моћи да промовишу руску културу“, рекао је Додик.

Он је додао да је идеја о изградњи српско-руског православног храма стара 100 година, те да је поносан што припада савременицима који ће ту замисао спровести у дјело.

„Данас потписани уговор недвосмислено упућује на то да је земљиште пренесено Српској православној цркви, која ће се, сходно процедурама и поштујући законе, обратити надлежним институцијама и Граду Бањалука за добијање дозвола за изградњу таквог центра“, рекао је Додик у Бањалуци.

Он је најавио да ће у изградњи овог центра, који је био тема његовог састанка са министром спољних послова Русије Сергејом Лавровом, бити ангажовани локални потенцијали, али и људи и институције из Србије и Русије.

Додик је изразио задовољство да су у вези са изградњом руско-српског вјерског и културног центра ријешени имовинско-правни односи, те да ће град Бањалука, с тим у вези, преузети на себе трошкове свих комуналних и других дажбина.

Његово преосвештенство епископ бањалучки Јефрем најавио је да би изградња темеља овог духовног центра и српско-руског храма могла да почне у јулу наредне године, када се навршава 100 година од страдања руске царске породице Романов.

„Мислимо да ћемо тим поводом освештати темеље, а могуће је да урадимо и више од тога“, рекао је владика Јефрем.

Директор ГП „Крајина“ Борко Ђурић је у име акционара те фирме пренио ријечи њиховог поноса што су у прилици да буду дио оваквог грандиозног пројекта који би требало да продуби односе српског и руског народа.

„Настојаћемо да као градитељи на најбољи начин реализујемо овај пројекат“, рекао је Ђурић.

Савјетник у Амбасади Русије у БиХ Петар Фролов изразио је задовољство што је почела реализација овог пројекта, те изразио очекивање да ће дочекати отварање овог центра.

Архива