He смију бити заборављени припадници МУП-a који су стварали и бранили Српску

04.04.2017 Актуелно

Лукач је истакао да је данас у Бањалуци, поводом Дана полиције и 25 година МУП-а Српске, у њихову част откривен и освештан централни споменик.

Он је, у обраћању на Академији поводом обиљежавања Дана полиције и 25 година МУП-а Српске у Бањалуци, захвалио предсједнику Републике Српске Милораду Додику у име породица полицајаца постхумно одликованих Медаљом заслуга за народ.

„Сви они су разлог више да уложимо додатну енергију, труд и знање за развијање МУП-а као саврмене, демократске службе која је отворена ка друштву и грађанима, а чији је основни задатак да Српску учини безбједним и бољим мјестом за живот и рад свих“, истакао је Лукач.

Према његовим ријечима, приоритети у раду припадника МУП-а су безбједност грађана, заштита имовине, Устава и уставног поретка Републике Српске, те снажна борба против криминала и корупције, као и против тероризма.

„Досадашњи резултати показују да је Полиција Српске свим задацима и изазовима одговорила професионално, те је из године у годину примјетан напредак у свим сегментима. Ти резултати требало би да нам буду подстрек да наставимо даље, посебно у борби против организованог криминала и корупције, али и против најактуелније безбједносне пријетње – тероризма“, поручио је Лукач.

Он је указао да су извшрене суштинске промјене МУП-а у организационом смислу, које су показале своју оправданост у времену глобалне терористичке пријетње.

„То је потврдило наше опредјељење за стварање полиције која има неприкосновен идентитет и снагу да буде гарант безбједности грађана Републике Српске. Међу првима у региону смо учинили искорак у борби против тероризма, формирањем Управе за борбу против тероризма и екстремизма“, рекао је Лукач.

Он је оцијенио да је предан и професионалан рад дао резултате и у борби против криминалитета, те да посебан искорак представља Управа за борбу против организованог и тешког криминалитета која својим дјеловање шаље снажну поруку да се криминал не исплати.

Лукач је подсјетио да је нови Закон о полицији и унутрашњим пословима омогућио и успостављање полицијских управа, умјесто некадашњих центара јавне безбједности, са великим степеном самосталности.

Он је навео да ће се у Министарству едукација наставити реализовати кроз Полицијску академију, као и стручно усавршавање које ће имати посебну пажњу Министартства у наредном периоду.

„Процес подмлађивања полицијских редова наставићемо континуирано да спроводимо и у наредном периоду“, рекао је Лукач.

Он је навео да је МУП набавио већу количине наоружања и друге високософистициране опреме прилагођене за редовна, али и дејства полиције у најтежим условима.

Лукач је истакао да, осим набавке опреме, МУП настоји да обезбиједи и остале адекватне услове за квалитетан рад полиције, те је у току и реконструкција више објеката у којима раде полицајци.

Када је ријеч о примањима полицајаца, Лукач сматра да би припадници МУП-а требало да имају веће плате, нарочито полицајци са средњиом стручном спремом, те навео да ће настојати да их обезбиједи.

„Јасна је наша визија да идемо укорак са модерним проевропски оријентисаним принципима и принципима безбједности. То ће бити окосница мог даљег дјеловања. Ставарамо полицију која ће будућим нараштајима бити примјер, а у очима нашег народа одраз највиших људских и моралних вриједности“, нагласио је Лукач.

Он је изразио спремност МУП-а Српске за борбу против криминала и корупције и у сопственим редовима.

Према његовим ријечима, велики број награда и признања Полицији Републике Српске за учешће у међународним оперативним акцијама показује да је МУП Српске препознат као равноправан партнер и ван граница Српске и БиХ.

„У ових 25 година тешко смо се изборили за свој идентитет и гарант стабилности и безбједности. На нама је да и даље истрајемо на том путу, уз многе изазове који су тек пред нама“, поручио је Лукач.

Архива