Додик: Због оваквог понашања у Сарајеву пољопривредници и здравство неће добити планирано

05.04.2017 Актуелно

„Упадамо у озбиљан проблем, јер губимо рокове, што значи да уколико сада желимо нешто, морамо да проведемо најмање двије године за ново договарање. За двије године изгубити тај новац, то заиста представља питање одговорности“, рекао је Додик новинарима у Градишки.

Додик је нагласио да је Српска испунила све из мапе пута у вези са Међународним монетарним фондом /ММФ/ и да нема ниједне неиспуњене обавезе из Реформске агенде, те да је проблем очигледно у Федерацији БиХ и заједничким институцијама БиХ.

Он је напоменуо да су представници Савјета министара БиХ управо потписујући мапу пута са ММФ-ом прихватили да ће то урадити. „Прихватили су то и неки који су од тога покушали да праве дневну политику“, рекао је Додик.

Додик је подсјетио да је Младен Иванић раније иницирао одређену изјаву коју су требали да потпишу лидери, а која је била основа за Реформску агенду.

„Ми из Републике Српске управо смо сматрали да то не треба да радимо, а они су инсистирали на томе, па смо добили озбиљне напоре које је имала Њемачка и Велика Британија да се та изјава потпише. И након наше интервенције и тражења да се свако легитимише као одговоран за спровођење тога, онда је дошло до потписивања те изјаве“, додао је Додик.

Он је напоменуо да је након тога, на основу те изјаве, дошла Реформска агенда у коју је само, осим оног што је било, укључен и овај аранжман са ММФ-ом.

„Заједнички ниво је инсистирао на томе, покушао да направи политику подршке и прибави подршку цијеле јавности у БиХ о томе, а онда када су требали да одлучују, ево видите, није само проблем ни СДС и Савез за промјене, који је рекао да неће из неког свог калкулантског разлога, али то ће објаснити сад. Ту је сада проблем Бошњака који нису били у оквиру обавеза које су преузели“, рекао је Додик.

Додик је рекао да је СДС покушао да прави политике на лажном представљању како штити неког, те напоменуо да у Републици Српској већ дуже вријеме функциониште модел „плави дизел“.

„У Републици Српској већ дуже вријеме функционише модел који се може назвати -модел плави дизел и ми смо онима који су стварни произвођачи субвенционирали одређени новац у том погледу. Одједном су се они /СДС/ појавили као заштитници тога и рекли да је то ново оптерећење“, навео је Додик.

Према његовим ријечима, власт у Српској ће преузети да корисници плавог дизела неће имати ново оптерећење, дакле, ново оптерећење на гориво неће оптеретити оне који су корисници права из плавог дизела.

Додик је напоменуо да су он, предсједник Владе Жељка Цвијановић и министар финансија Српске Зоран Тегелтија говорили јавно о томе и преузимали обавезу, те да сада постоји и јасан концепт, према којем би своје финансијске ефективе повећали – путеви 15 милиона КМ, пољопривреда 10 милиона, ауто-путеви 40 милиона КМ и здравство од десет до 15 милиона КМ.

Он је нагласио да је СНСД, као одговорна политичка партија, присуствовао данашњој сједници Представничког дома само зато што су од појединих из међународне заједнице добили увјеравање да постоји одређена већина.

„Сад видимо да те већине нема. Али, из одговорности према Републици Српској и људима овдје и кориснике права из ове четири институције, СНСД је ушао унутра, без обзира на свој ранији став, имајући у виду став Народне скупштине Српске да увијек то учини када је ријеч о интересу Српске“, рекао је Додик.

Додик каже да СДС прича глупости, не познаје ствари и покушава да направи политике.

„Ово што су они урадили, лажно се борећи за наводну причу о пољопривредницима, сада су изгубили сви. Сада ми наравно не можемо да узмемо од путева и прерасподијелимо на ниво пољопривреде и то остаје на истом нивоу као што је до сада било“, рекао је Додик.

Он је напоменуо да је договор власти у Српској био да се дио од имовине прихода путева усмјери у пољопривреду и тиме покрије плави дизел у износу од 10 милиона, те да буџет не би био 60 милиона КМ, него 70 милиона.

Додик је указао да одређени број пољопривредника, који примају значајан дио накнада – од 200.000 до 400.000 КМ, највише клевеће управо систем расподјеле.

„Није пристојно ако неко користи та права у висини од 250.000 КМ да је најгрлатији у осуди власти Републике Српске у том погледу“, додао је Додик.

Додик је рекао да сматра да је власт у Српској била коректна, напомињући да је исплаћивала обавезе у готово немогућим условима. „Нисмо ишли на кресање права, а могли смо. Ми ћемо урадити оно што је у највећем интересу Републике, без обзира коме се то свидјело или не и у самој Републици Српској“, закључио је Додик.

Представнички дом данас није прихватио захтјев Савјета министара БиХ за разматрање по хитном поступку сета приједлога закона неопходних за наставак кредитног аранжмана са ММФ-ом, међу којима и Приједлога закона о измјенама и допунама закона о акцизама, којим се предвиђа повећање акциза на гориво за 15 фенинга по литру.

Архива