Додик: Влада у пољопривреду уложила 680 милиона КМ

06.04.2017 Актуелно

Додик је новинарима у Козарској Дубици рекао да је то огроман новац, а да је у јавности мало позната та чињеница.

„У јавности се ствара спекулација да Влада не извршава неке ствари. Постоје одређена кашњења, али она нису условљена неким волунтаризмом Владе, него напросто објективним околностима“, навео је Додик.

Он је потврдио да је на састанку у Влади Републике Српске данас разговарано о општој пољопривредној политици, начину на који би се могло кретати у вези са подршком пољопривреди и о томе шта би било стратешки најважније да би се одбранила и обезбиједила домаћа производња.

Додик је нагласио да је видљиво да је провођење Споразума о стабилизацији, као што је указивано, створило додатне притиске на домаћу производњу, те да је значајан број грана, као што је мљекарска производња, у веома тешкој ситуацији управо због увоза млијека.

„Очигледно је да је у томе важан ниво БиХ, који неће ништа да ради, а покушава да прибави подршку пољопривредника на бази неке наводне одбране од додатних акциза и тако даље“, рекао је Додик.

Он је додао да заштита домаће производње подразумијева заштиту увоза у моменту доспијећа тог производа.

„Нисмо успјели са Федерацијом БиХ и на нивоу БиХ да то урадимо, а мислим да постоји сагласност свих удружења да то учинимо“, додао је Додик.

Он је навео да су други проблем подстицаји у износу од 60 милиона КМ и на који начин то распоредити, јер постоји значајан број представника различитих удружења која не могу да се договоре о одређеним стварима.

„Министарство има свој приједлог, а остало је да у идућој седмици сједнемо и то покушамо дефинисати да се усвоји коначно тај правилник“, рекао је Додик.

Архива