Додик позвао на смиривање политичке ситуације у Македонији

28.04.2017 Актуелно

„Врло је лоша вијест да се у Македонији догодила ескалација насиља. Очигледно да је ровита политичка ситуација, односи не могу бити смирени, те је неопходан консензус свих политичких фактора у оквиру Македоније окупљених око предсједника, што би могло да води ка смиривању“, рекао је Додик новинарима на Јахорини.

Он је истакао да је судбина Македоније увијек била у рукама њених грађана, неопходно је да тако и остане, без обзира на чињеницу да су избори били недавно и да неке политичке комбинације усложњавају ситуацију у тој земљи.

„Мир је приоритет, па и по цијену да се замрзну ти конфликти. Мир се мора чувати и не смије се дозволити ескалација насиља у било ком погледу“, поручио је Додик.

На питање о могућим рефлексијама кризе у Македонији на цијели регион, Додик је одговорио да је неопходно одустати од тезе да је регион угрожен.

„Наравно да су ровити политички односи. Али, ровити су и у неким другим регионима, па нико не говори о угрожености. Што се тиче БиХ, шта је ново у односу на прије 10 година – иста мета, исто одстојање – политички усложена ситуација, неспособни органи БиХ да било шта ријеше“, рекао је Додик.

Он је додао да је Република Српска усмјерена ка очувању мира и стабилности, те да не повлачи ниједан потез који би могао бити разлог или оправдање било коме да размишља или предузме мјере за било какве ескалације.

Архива