Додик: Ако опозиција одлучи организовати протесте, бићемо истога дана на истом мјесту

11.04.2017 Актуелно

„СНСД је спреман да прати захтјев СДС-а за смјену Савјета министара БиХ јер је то једино логично ако је неко прекршио прописе, како то у СДС-у кажу“, рекао је данас новинарима у Бањалуци Додик, који је и предсједник СНСД-а.

Додик је истакао да СНСД није заинтересован да уђе у Савјет министара БиХ, али да је спреман да уђе у парламент БиХ и гласа за ствари које значе економско побољшање Републици Српској, као и за ратификацију споразума са Русијом у погледу клириншког дуга.

Он је рекао да је Република Српска једина земља којој је клириншки дуг плаћен новцем, а не робом из Русије.

Додик је рекао да СДС води лошу и штетну политику у Републици Српској, а издајничку политику на нивоу БиХ, додајући да упркос томе СДС треба да се врати свом народу и својој Републици Српској.

„Буде ли СДС организовао било какву шетњу и протесте у Републици Српској и ако то ураде, на примјер на Тргу Крајине, рачунајте да ће истога дана на истом мјесту протесте оргнизовати и СНСД“, поручио је Додик.

Он је рекао да је СНСД због одговорности према Републици Српској ушао у парламент БиХ без било каквих договора са било ким, а на бази разговора са представницима ММФ-а.

Додик је рекао да партнер СНСД-а у вези са гласањем о закону о акцизама није био Савјет министара БиХ нити било која партија из владајуће коалиције, већ људи из ММФ-а и Европске комисије са којима су „разговарали и разумјели да доношење закона о акцизама доноси добробит за Републику Српску – путеви, ауто-путеви, пољопривреда и здравство“.

Он је подсјетио да је пакет који је договорен са ММФ-ом базиран на изјави коју је форсирао Младен Иванић када је дошао на мјесто члана Предсједништва БиХ, из које је произашла Реформска агенда, а чему се Република Српска супротставила.

„Република Српска је утицала да се у Реформској агенди промијени дио који подразумијева да се свако са становишта својих уставних одговорности ангажује на њеној релизацији“, појаснио је Додик.

Он је рекао да је Република Српска завршила све из Реформске агенде што јој је било стављено као обавеза.

Додик је подсјетио да је Савјет министара БиХ потписник Писма намјере, а предсједавајући Савјета министара БиХ Денис Звиздић је промовисо Реформску агенду, додајући да она тада није била заустављена од СДС-а, иако се веома добро знало шта у том документу пише.

„Касније се политика СДС-а промијенила у дијелу да зауставе све што иде ка Републици Српској и то се покушава оспорити у нади да ће недостатак рјешења у том погледу изазвати економски хаос у Републици Српској“, навео је Додик.

Додик је рекао да су финансијске могућности Републике Српске у овом тренутку побољшане захваљујући низу мјера које су власти Српске учиниле и обезбиједиле редовност исплате плата, пензија, заосталих обавеза за пољопривреду из прошле године, те борачка давања.

„Потпуна је лаж да је Република Српска у неком стању које би могло да изазове ово или оно. Имамо тешкоћа и то није проблем. СДС жели да спријечи било какав доток новца у Српску и њима је јасно да недостатак аранжмана са ММФ-ом иде у прилог СДС-у“, рекао је Додик.

Додик је нагласио да обустављање аранжмана са ММФ-ом не би значило само недостатак новца, већ и обустављање свих пројеката са Свјетском банком и Европском комисијом.

Он је нагласио да ће стопа за путеве у Српској са четири одсто бити смањена на три, тако да ће тај један одсто интереса Српске бити пребачен на финансирање пољопривреде, а што значи да буџет пољопривреде неће бити 60, већ 70 милиона КМ.

Предсједник Републике Српске је рекао да је гориво најјефтиније у Републици Српској, тако да много људи из ЕУ и Србије долазе у пограничну зону да се снабдијевају горивом.

Додик је рекао да је за путеве у Српској из закона о акцизама требало да буде издвојено 25 милиона КМ више средстава. Према његовим ријечима, од тога ће се 10 милиона КМ усмјерити пољопривреди, чиме ће сви негативни ефекти из Закона о акцизама за пољопривреднике бити субвенционисани.

„Остали дио ишао би ауто-путевима, који би добили 30 милиона КМ, а 10 милиона КМ би ишло за повећање средстава за здравство“, појаснио је Додик.

Он је рекао да ће ових дана власти Републике Српске финализирати правилник са пољопривредним произвођима.

„СДС ради на штету Републике Српске. СНСД има системске мјере и нема намјере да ради било шта на штету Српске“, закључио је Додик.

Архива