Додик: Oднос Српске и СПЦ базиран на поштовању и уважавању

08.04.2017 Актуелно

„Наши односи су на најбољем могућем нивоу, нема ниједно отворено питање и у том погледу развијамо односе. Ми у Републици Српској имамо отворени дијалог са СПЦ и претходних дана имали смо важно разговоре у вези са образовањем“, рекао је Додик, који присуствује слави Његове светости патријарха српског Иринеја – Лазареве суботе.

Он је истакао да је улога СПЦ данас веома важна, као и да је она своју друштвену улогу одредила на прави начин.

„СПЦ изван политичких процеса остварује своје мисију, која је оно што је право одређење Цркве, шири вјеру, образовање, бави се хуманим пословима и ми то треба да подржимо. Оно што желимо да видимо, а то је и опредјељење СПЦ, да се образовна и хумана функција Цркве појача“, рекао је Додик новинарима у Београду.

Додик је напоменуо да је Република Српска протеклих деценија изградила значајан број нових цркава „које су ембрион око којих се развија образовна функција у домену школског образовања, али би требало и у домену предшколског образовања“.

Предсједник Српске је истакао да му је част да данас буде у Београду на слави српског патријарха, те напоменуо да и патријарх долази на његову славу.

Архива