Додик: Изетбеговић ме звао и тражио да СНСД гласа о закључцима СДА, али сам одбио

21.04.2017 Актуелно

„Рекао сам да би можда могли причати о неким препорукама, али о закључцима да парламент БиХ овлашћује Владу Републике Српске и наше институције – не долази у обзир. Нисмо хтјели да крпимо и спашавамо његову партију“, рекао је Додик на конференцији за новинаре у Бањалуци.

Он је поновио да је СНСД „отишао у парламент БиХ из одговорности према ономе што јесте сабилност система“ и да није правио договор ни са једном политичком партијом или међународном заједницом.

Додик је нагласио да би усвајањем тог закона била деблокирана транша Међународног монетарног фонда /ММФ/, те да би се повећала финансијска средства за путеве, аутопутеве, пољопривреду и здравство.

Он је навео да би за путеве било обезбијеђено додатних 15 милиона КМ, за ауто-путеве 30 милиона КМ, а за пољопривреду и здравство по десет милиона КМ.

Додик је истакао да би „финансијски ток“ у Српској био повећан и са клириншким дугом, којем је Република Српска одлучујуће допринијела, али и са продајом акција државног капитала у руднику „Љубија“.

„Обезбиједили би да до краја наредне године имамо несметан финансијски ток у Републици Српској. То зна СДС и њихова политика је да то спријечи“, рекао је Додик, који је предсједник Републике Српске.

Он је поновио да упркос неусвајању закона о акцизама Република Српска функционише и одржава систем стабилним, те да побољшава ликвидност и редовно измирује обавезе, иако има одређених проблема на позицијама појединих права.

Додик је указао да ни пољопривредници више нису против тог закона и да су свјесни чињенице да би аграрни буџет био повећан, те напоменуо да им Српска обезбјеђује регресирано гориво.

„Цијена горива у БиХ је најјефтинија у региону, са повећањем акциза цијена би и даље остала најнижа у региону“, рекао је Додик и додао да се исплаћују и дугови за подстицаје, те да је Српска једина у региону која је способна да то уради.

Он је оцијенио да је ситуација у вези са законом о акцизама искомпликована и да је аранжман са ММФ-ом доведен у питање.

Додик је подсјетио да је Република Српска била против изјаве Предсједништва БиХ која је иницирала Реформску агенду, али да је прихватила након што је измијењен текст и изјаве и агенде у дијелу одговорности.

„Нећу да изразим задовољство чињеницом да сам био у праву, али се показало да Предсједништво БиХ није ни требало да потписује изјаву и да доноси Реформску агенду коју не поштују и не проводе они који су је иницирали“, нагласио је Додик.

Он је закључио да је Република Српска спровела све своје обавезе, али да није ниво БиХ и да су функционерима на том нивоу битне само фотеље.

Архива