Додик и Кустурицa за подизањe спомен-обиљежјa жртвама НАТО-а

06.04.2017 Актуелно

Додик је рекао за „Спутњик“, који је иницијатор ове акције, да је међународна агресија на Србију 1999. године ужасан злочин без казне једног дијела свијета који себе назива цивилизованим, а који је окупљен у НАТО.

Он је додао да се та агресија по намјери и сили која је употријебљена може назвати терористичком.

„Но, кад већ нема казне, свакако треба подржати акцију “Спутњика“, да у Београду, након толико година, буде подигнут споменик који ће подсјећати на невине жртве ове агресије, али и на бруталност и нечовјечност НАТО алијансе. То мора бити монументално здање, велико колики је и наш бол“, рекао је Додик.

Предсједник Српске истакао је да то здање треба да подсјећа сав мирољубиви свијет на овај ужасни и срамни чин, у којем су изгубљени невини људски животи, углавном цивила, уништена села, градови, инфраструктура.

Он је навео да ово обиљежје у исто вријеме треба да буде опомена да се тако нешто не заборави и да се више никада и нигдје не понови.

Кустурица је рекао да би тај споменик требало да подсјећа на истину и како је све што се дешавало српском народу у прошлом вијеку био пројекат његовог нестанка.

„Требало је да се у нашој историји направи најскупљи трансфер и да Срби од жртве постану злочинци, сијачи геноцида, починиоци онога што је управо њима било намијењено и учињено“, каже Кустурица.

Архива