Додик: Деблокиран рачун компаније „Алумина“

26.04.2017 Актуелно

Додик је на конференцији за новинаре у Бањалуци додао да свака врста спекулација мора бити одбачена и да правосуђе мора радити професионално.

„Поводом оваквих одлука у правосуђу које смо имали у Зворнику, очигледно постоји низ сумњи у адекватну употребу права“, рекао је Додик.

Предсједник Српске тражи од Високог судског и тужилачког савјета /ВСТС/ БиХ да испита рад Основног суда у Зворнику и суспендује предсједника тог суда, док не буде утврђена права истина о проузрокованој блокади.

„Стојим иза онога што је интерес радника и данас сам био спреман да, уколико не дође до ове деблокаде, предузмем низ мјера и у партији и на локалном нивоу које би довеле до разрјешења ове ситуације“, рекао је Додик.

Он је навео да постоји рок од 60 дана довољан да се ВСТС изјасни, да стечајни повјериоци у „Бирчу“ кажу своје, да се види да ли је суд у Зворнику поступао правилно када је „готово само преписао“ одлуку суда из Литваније, не улазећи у суштину, те да се размотри шта учинити у условима када већ постоји одлука суда која говори да нису законита потраживања Укио банке.

Додик је оцијенио да то не може бити предмет спекулативних политичких процјена, већ искључиво стручне судске процедуре која мора дати одговор на то.

„Видимо и да на другим мјестима има много проблема у правосуђу и вјерујем да је овдје правосуђе било то које је допринијело усложњавању овог проблема. Морамо да знамо да ли је суд у Зворнику поступио правилно и, ако се утврди да није, да се поднесе кривична одговорност за све који су учествовали у овом, од судија до оних који су то тражили, јер је нанесена озбиљна штета `Алумини`“, закључио је предсједник Српске.

Он је најавио да ће данас бити исплаћене плате у „Алумини“, што најбоље говори о напорима који су уложени да дође до оваквог рјешења.

„Ниједан фенинг није повучен по основу блокаде, нема никаквог договора Владе и фирме `Павгорд`, нити Влада то може урадити и то је чиста спекулација. Колико знам, у Влади је договорено да се види како даље, а мислим да не можемо ићи даље уколико се не утврди да ли је суд – суд или мјесто спекулације. А, да би се то утврдило предсједник ВСТС-а мора наложити да се испита процедура и да ли је ово нормално поступање суда“, оцијенио је Додик.

Он је подсјетио да је „Павгорд“ тражио деблокаду рачуна „Алумине“, те да никакав новац није било ни могуће одобрити.

„Сумњам да је извршен притисак на суд у Зворнику да донесе овакво рјешење за блокаду и тражим да надлежни у правосуђу испитају да ли је то истина. Нико не треба да буде губитник, поготово радници и цијели крај од Зворника до Милића, јер је готово 20.000 људи директно везано за пословање ове фирме и то се не смије довести у питање“, поручио је Додик.

Архива