Додик: Cачувати економски идентитет

27.04.2017 Актуелно

„Имамо већу просјечну плату него у Румунији и Бугарској које су у ЕУ“, изјавио је Додик новинарима на Јахорини гдје се одржава дводневни економски форум.

Он је навео да је централна тема данашњег скупа како малу економију Републике Српске интегрисати у глобалне процесе, а да остане своја.

„Ако губите економски идентитет, онда губите и државни. За нас Србе губитак државног идентитета значи и губитак националног идентитета“, сматра Додик.

Према његовим ријечима, очито је да Република Српска као мала економија не може ништа да успије никаквом врстом изолације, а глобални процеси траже оспособљене људе, кадрове и власт која прати савремене токове како би могла да доноси прописе.

Додик је истакао да, ако нема привлачења људи, послова, трговине, онда је немогуће очекивати напредак.

Он је појаснио да је један од основних захтјева савременог друштва – динамична управа, која мора да разумије да у данашњем свијету постоји неколико економских модела који промовишу профит и добит, те да се у томе нико не разликује.

„Ми треба да одредимо начин да не бисмо изгубили идентитет, да нас не поклопе са становишта интереса те добити и да останемо суверени у погледу доношења одлука које говоре о регулацији, да бисмо дошли до нових радних мјеста и запошљавања“, нагласио је Додик.

Он сматра да у друштву мора да постоји много већи степен едукације, поготово људи који доносе одлуке.

„Не можемо да базирамо развој тако да фаворизујемо производњу за локално тржиште. Овог тренутка морамо да се базирамо на производњу која може да издржи регионалну и ширу конкуренцију. Ако то не урадимо, онда не можемо да рачунамо да можемо бити привредно и економски ефикасни“, рекао је Додик и додао да онај ко не разумије глобалну моћ, не може да располаже ресурсима на локалном нивоу.

Према његовом мишљењу, за мале, а ту није само Република Српска, постоје нека правила којих се морају придржавати ако хоће да изађу на финансијско тржиште, а један од њих је да морају да буду дио Међународног монетарног фонда /ММФ/.

„Постоји тренутак када држава мора да уђе у систем ММФ-а, али исто тако све државе теже да из тога што прије изађу и да се ослободе тих, наводно, добрих услуга ММФ-а“, истакао је Додик.

Он је упозорио да треба пазити да се не деси да неке банке чије је сједиште у Италији или Аустрији направе дугове, па да то мора да преузме Република Српска. „Ми то морамо да одбијемо у зачетку“, рекао је Додик.

Додик је изразио задовољство што ће током овогодишњег „Јахорина економског форума“ бити одржана и панел-дискусија о теми како медији могу да помогну добром пословном окружењу.

Он је најавио да ће покушати да са премијером Србије Александром Вучићем договори да идуће године Република Српска и Србија заједнички организују овај форум на Јахорини на којем не би учествовали само привредници из Српске и Србије, него из цијелог региона.

„Почели бисмо са Србијом, а онда би сваке године то била нека друга земља или да то буде традиционални облик Република Српска – Србија у оквиру специјалних веза“, навео је Додик.

Архива