Цвијановић: Сваки ниво власти треба да изврши преузете обавезе

27.04.2017 Актуелно

“У Вашингтону је разговарано о аранжману са ММФ-ом који је неопходно одржати на животу, не само због тога што он носи одређене погодности са аспекта јефтиних средстава до којих можемо да дођемо, него и уопштено због реформских процеса. Аранжман са ММФ-ом је чврсто везан за Реформску агенду, која нас позиционира на путу ка ЕУ“, рекла је Цвијановићева.

Премијерка Српске је истакла да су сви актери у БиХ изразили подршку аранжаману са ММФ-ом и Реформској агенди, а да су онда „они који су давали највећу подршку и највише причали о реформама, уствари, показали да немају капацитет за њихово спровођење“.

Цвијановићева каже да је очекивано заустављање сета реформских закона у Представничком дому БиХ.

„Ја сам у Вашингтону једина очекивала да не дође до усвајања тога сета закона јер сам знала шта је на сцени- да Савјет министара у суштини нема већину, јер је очито да у Парламенту БиХ не може да мобилише довољно руку „инсајдер“ људи, оних који припадају управо партијама које чине власт на бх. нивоу“, рекла је Цвијановићева и додала да су у ММФ-у очекивали да дође до усвајања поменутих закона.

Цвијановићева сматра да сваки ниво власти у БиХ треба да изврши преузете обавезе.

„ММФ не попушта. Ми смо потсигли одређене договоре и преузели обавезе и сад је на сваком нивоу да изврши свој дио обавеза. Ја сам задовољна посјетом Вашингтону, ми тамо и нисмо били тема, јер смо све своје обавезе извршили у децембру прошле године, а сад на крају априла имамо ситуацију да обавезе нису извршене од стране Парламентарне скупштине БиХ, односно Савјета министара и федералних партнера“, рекла је премијерка Српске и додала да је важно да се лоцира ниво који не испуњава своје обавезе.

Цвијановићева је изразила незадовољство чињеницом да је, како каже, исход свега што се договара и ради на заједничком нивоу увијек крајње неизвјестан.

Архива