Цвијановић: Српска мора постати друштво једнаких шанси за све

11.04.2017 Актуелно

„Суштински је значајна равноправност полова, али то не значи само позиционирати жене, иако је живећи на Балкану то једна од доминантнијих ствари. Сви треба да имају исте могућности што се не односи само на полове, већ и на рањиве категорије, као што су лица са инвалидитетом“, рекла је Цвијановићева.

Она је поручила да Српска мора постати друштво једнаких шанси за све.

Премијер Српске је на пријему поводом обиљежавања 15 година од почетка рада Џендер центра – Центра за једнакост и равноправност полова Републике Српске, оцијенила да је запажена улога овог центра, али да постоји значајан простор за унапређење активности.

„Остварили су запажену улогу када је ријеч о законодавној активности у смислу доношења закона, стратегији и акционим плановима који уважавају стандарде и почивају на полној равноправности“, додала је Цвијановићева.

Она је истакла да је запажена улога Џендер центра и на локалном нивоу која се односи на образовање, унапређење положаја жена на селу, социјалну заштиту.

Директор Џендер центра Мирјана Лукач рекла је да је Српска према учешћу жена у политици високо на љествици са 23 одсто жена у Народној скупштини и 19 одсто жена у Влади и у поређењу са развијенијим земљама.

Лукачева је појаснила да се центар залаже за једнака права полова, те да не штити само права жена.

Она је подсјетила да је овај центар много радио на унапређењу положаја жена на селу и у политичком животу, али и на истраживању о Српкињама које су силоване у рату, мајкама са дјецом која имају аутизам и Даунов синдром, мајкама чија дјеца болују од ријетких болести и женама које болују од карцинома.

Лукачева је навела да су радили и на истраживању положаја мушкараца у Српској.

Архива