Субвенције за пољопривреднике од 75 фенинга по литру нафте

30.03.2017 Актуелно

Додик је рекао новинарима у Бањалуци да у овом случају неће доћи до оптерећења за пољопривреднике, како то тврди министар спољне трговине и економских односа БиХ Мирко Шаровић.

Он је подсјетио да је Савјет министара БиХ потписао Писмо намјере са ММФ-ом, којим је предвиђено усвајање измјена и допуна Закона о акцизама.

Уколико Шаровић покушава да побјегне од тога што је раније потписао, каже Додик, онда не смије да говори о томе да ће пољопривредници наводно имати додатне намете јер до тога неће доћи.

Додик је рекао да овог тренутка Република Српска субвенционише са 50 фенинга по литру нафтне деривате за потребе пољопривредне произвдње.

„Зашто онда Шаровић покушава да побјегне или да нађе уточиште на тој страни, умјесто да измирује своје обавезе?“, упитао је Додик, који је и предсједник СНСД-а.

Он истиче да СНСД „нема намјеру да крпи пропалу причу која је избушена нереалним обећањима датим на нивоу БиХ и људима који су имали примарну потребу да засједну и учине неку врсту освете Републици Српској“.

Додик је рекао да СНСД нема намјеру да калкулише на том питању, те да је њена политика веома јасна.

Он је нагласио да СНСД има институционалну одговорност у Републици Српској, која је испунила све обавезе које је преузела кроз Реформску агенду, што није спорно ни код ММФ-а, ни код Свјетске банке, Европске комисије или било кога другог.

Додик је подсјетио да је Република Српска имала највише примједби на Реформску агенду, коју је у значајној мјери проминијела, док су неки „јурили да у њој буду од самог почетка, а сада покушавају да избјегну своје обавезе“.

„Потреба да функционишу заједничке институције односе се управо на тако нешто. Наша заинтересованост је њихова одговорност“, рекао је Додик.

Он је поручио да су сви обавезни да испуњавју преузете обавезе Заједничком изјавом о опредјељености БиХ за ЕУ, која је веома јасна и дата пред ауторитетима који несумњиво треба да обавежу.

„Када се појавила сама изјава, ми смо оспорили могућност да члан Предсједништва БиХ Младен Иванић то ради. Сјели смо, разговарали и поправили ту изјаву, те је довели у позицију да свако има одговорност у складу са Уставом. То био наш услов да учествујемо у тако нечему“, рекао је Додик.

Он је подсјетио да је Српска испунила своје обавезе, да је имала немиле сцене када је доношен Закон о раду, те проблеме око многих других питања која су рађена у посљедње вријеме, као и што је сада питање исплата накнада мимо плате.

Додик је нагласио да Република Српска извршава своје обавезе.

Архива