Српска и Србија остају војно неутралне и нико их не може подијелити

24.03.2017 Актуелно

„Ништа боље не може да одрази бесмисао бомбардовања и гађања воза на Грделичком мосту као ово што пише на спомен-плочи ‘Заборави, ако можеш'“, рекао је Додик у обраћању.

Он је запитао како заборавити да је неко одлучио да бомбардује воз у којем су цивили, да бомбардује Србију 78 дана и побије толико дјеце у циничној операцији коју су назвали „Милосрдни анђео“.

„шта су та дјеца? Шта је мала Милица Ракић крива? Како њу назвати? Како заборавити“, упитао је предсједник Српске.

Додик је навео да је НАТО за своју интервенцију увијек налазио лажни изговор, као што су у БиХ то биле Маркале, а касније у Србији Рамбује, за који је бивши амерички државни секретар рекао да „ниједан поштен Србин не би прихватио такву уцјену“.

„Њима је то био довољан изговор да беспомучно бомбардују Србију и да је уништавају 78 дана. У њиховој операцији ‘Милосрдни анђео’ страдали су многи невини људи, уништени животи, погинули родитељи, дјеца, момци и дјевојке, угашене љубави и животи“, рекао је Додик.

Предсједник Српске је подсјетио и на страдање 12 бањалучких беба.

„Нису нам дозволили да се из Србије допреми кисеоник за 12 беба у инкубаторима у бањалучким породилиштима. Неко далеко је одлучио да не може о те бебе су помрле. Оне су данас у нашим сјећањима, као и многа дјеца погинула у Србији у безочним нападима НАТО бомбардера“, рекао је Додик.

Он каже да српски народ данас мора да се присјети свега тога и да са тугом о томе говори.

„Не могу да не изразим жаљење и тугу за многима који су страдали свуда гдје се налази српски народ, али и за многим припадницима других народа који су страдали невини у једном бесомучном рату“, рекао је Додик.

Он истиче да Срби данас оплакују своје жртве у Грделици, али и на другим мјестима од Јасеновца, Пага, Пребиловаца, гдје су Србе побили они са којима су заједно живјели.

Додик је подсјетио и на страдање Срба у Броду на Дрини, гдје су усташе и припадници ханџар дивизија побили 6.000 Срба и бацили их у Дрину, док их партизани нису бранили, наводећи да се о томе мало зна и да се о томе ћутало.

„Често нам говоре да се морамо окренути будућности, али немогуће је одвојити прошлост од будућности. Морамо знати гдје смо и шта смо, нашу историју морамо пренијети нараштајима који долазе, а у будућност се загледати“, рекао је Додик.

Он навео да је Српска поносна и загледана у Србију, да подржава њен напредак и јачину и захвалио руководству Србије, на челу са премијером Александром Вучићем, што је државу вратио на колосјек јаке и одлучујуће земље за стабилност региона у безбједносном и економском смислу.

„Наш циљ увијек је била јака и снажна Србија. Много година уназад су нам бранили да кажемо да волимо Србију и називали нас босанским Србима. Ми нисмо босански Срби. Ми смо Срби и припадамо јединственом српском народу, његовој једиственој историји, али и будућности. Немојте да нас дијелите. Нема босанских Срба, постоје само Срби“, поручио је Додик.

Истичући да Срби данас имају Србију и Републику Српску, које морају да раде заједно, Додик је захвалио Вучићу на идеји о заједничком обиљежавању мјеста страдања и одавању дужне пажње српским жртвама.

„Зато смо овдје заједно и на многим мјестима да вратимо сјећање на страдања и да кажемо да Република Српска гледа у Србију и да Српска зна да се налази у БиХ, али то није наш избор, него морање. Оно гдје бисмо ми вољели да будемо сви знају, а нама говоре да ћутимо о томе. А ми волимо Србију“, рекао је Додик.

Он је поручио да су Срби увијек јасно рекли да их нико неће подијелити на Дрини, те додао да Српска не прихвата да буде дио НАТО мимо Србије.

„Шта буде Србија радила на томе, радиће и Српска. Ми нећемо НАТО границу на Дрини. Нећете нас, као на почетку прошлог вијека, мобилисати у БиХ и слати на Србију да ратујемо. Зато не можемо да прихватимо НАТО из низа искуства које имамо са Алијансом“, рекао је Додик.

Он је подсјетио да је НАТО бомбардовао и Републику Српску, гдје је бацао бомбе са осиромашеним уранијумом, те да је своју снагу и јачину вјежбао тако што је бомбардовао Србе.

„Тај НАТО који нам се данас наду у БиХ за Републику Српску није прихватљив зато што нас дијели од Србије. Ми то јасно говоримо. О томе у Српској неће одлучити ниједан политичар. О томе како ћемо се кретати на том путу, одлучиће искључиво народ“, рекао је Додик и додао да се „они боје народа и рачунају на корумпиране политичаре и зато траже да одлуку о НАТО донесу политичке вође“.

Он указује да су политичке вође, на понос српског народа, рекле да је Србија неутрална и да ту неутралност подржава и Република Српска.

„Наша будућност је у отварању што више радних мјеста, али не смијемо никада заборавити да се окупимо на оваквим мјестима. Ко заборави своју историју, дозвоља да му се она понови“, рекао је Додик.

Архива