Pадници имају право да протестују, али реструктурисањe нeминoвнo

16.03.2017 Актуелно

„Ситуација у “Жељезницама“ је веома компликована и управо из тога разлога смо ушли у аранжман са Свјетском банком да бисмо реструктурисали цјелокупно предузеће и обезбиједили његову одрживост“, рекла је Цвијановићева новинарима у Источном Сарајеву.

Она сматра да је забрињавајуће то што радници, како јој се чини, нису довољно обавијештени о свему што ће Влада радити у вези са овим предузећем.

„Радници морају да буду обавијештени о ономе што се ради, о ономе што је план Свјетске банке и да им се јасно стави до знања да ће се свако збрињавање радника вршити у складу са законом и правима која им припадају“, нагласила је Цвијановићева.

Она је истакла да никада није било ријечи о масовном отпуштању радника, нити о томе да се ствари преко ноћи промијене.

„Неки кораци предвиђени су за неколико година унапријед да би предузеће постало одрживо и могло да исплаћује плате радницима“, појаснила је Цвијановићева.

Наводећи да разумије да су радници фрустрирани, Цвијановићева је указала на чињеницу да, упркос свим потешкоћама и знатном смањењу обима посла, они редовно добијају плате и извршавају се све обавезе према држави.

„Проблем је настао због дуговања из претходног периода. Радници имају право да своја потраживања остварују у потпуности у складу са законом, али је 20 милиона КМ пресуда, које су легле за разлику у топлом оброку коју су радници добијали, предузеће учинило још проблематичнијим и отежало нашу позицију да га реструктуришемо“, упозорила је Цвијановићева и изразила наду да ће ова ситуација бити превазиђена.

Она је навела да жељезнички путнички саобраћај готово да не даје никаве резултате и није профитабилан, већ има социјалну димензију, али и да је у теретном саобраћају смањена активност, што је све понукало да се уђе у реструктурисање.

Архива