Изетбеговић највећи проблем у БиХ и региону

02.03.2017 Актуелно

Цвијановићева је истакла да је апсолутна замјена теза да су она и предсједник Српске реметилачки фактор у БиХ, иако се таква слика дуго година ствара и намјерно продукује.

„Мислим да је Изетбеговић управо највећи проблем не само у БиХ, него и у цијелом региону“, рекла је Цвијановићева синоћ за Радио-телевизију Републике Српске.

Она је навела да су нетачне тврдње Изетбеговића да сви проблеми у БиХ станују у Српској и да је Додик највећи проблем у цијелом региону.

„Покушава се приказати да СНСД, Милорад Додик, политика коју он води и институције Српске изазивају неред или хаос и на тај начин се скрива да су неке ствари на које се позивају у суштини пуно горе постављене у Федерацији БиХ“, навела је Цвијановићева.

Она је истакла да су све ствари прузроковане акцијама СДА или Бакира Изетбеговића, односно политичког Сарајева. „Све што смо имали овдје у Српској по правилу је била реакција на тако нешто“, рекла је Цвијановићева.

Она је оцијенила да је смијешна прича како Додик „руши“ Дејтонски споразум, поред свих иницијатива из Сарајева.

Цвијановићева каже да су санкције које су наметнуте Додику апсолутно непотребна ствар и велика грешка одлазеће америчке администрације, чији су представници врло лично схватили неке ствари.

„Они су врло лично кренули да се обрачунавају због чињенице да овдје нису успјели да постигну оно што су хтјели. Тражили су разне уступке од нас. Свједок сам многих ствари које су тражене од Додика који је рекао да то не долази у обзир и зато су му уведене санкције“, рекла је Цвијановићева.

Ако је неко требало да буде под санкцијама, каже Цвијановићева, онда је то Изетбеговић због силних извјештаја да је под присмотром са безбједносног аспекта.

Она је додала да је против било каквих санкција, осим оних које су искључиво у вези са неким безбједносним елементима.

Цвијановићева истиче да Додику санкције нису уведене због ремећења Дејтонског споразума, јер се он бори за изворни Дејтон, знајући колико је то здравија основа за функционисање БиХ од овог хаоса који се сада на сцени.

„Сада имате неки хибрид. Не знате шта је дејтонско, а шта не. Устав каже једно, пракса каже друго“, навела је Цвијановићева.

Премијер Српске нагласила је да „свако жив напада високог представника у БиХ“ зато што је апсолутно непотребан и зато што је све ове године радио против Дејтонског споразума, мултиетничности, унутрашњег дијалога и капацитета БиХ.

„Тај високи представник умањио је шансе БиХ да постане нормална земља. Ево и ја причам против високог представника“, истакла је Цвијановићева.

Она је рекла да је земља у којој странац каже „браво, усвојили сте то и то на сједници Савјета министара БиХ“ веома тужна и изгубљена и истакла да ће БиХ, уколико овако настави, „заглавити у тоталном ћорсокаку“.

„Не желим и не трпим то да се ствари адресирају на рачун Републике Српске јер знам да ту не станују проблеми. Гдје станују проблеми за неизвршење Реформске агенде? Српска је све обавезе извршила, док су све неизвршене обавезе остале на нивоу Федерације БиХ или Савјета министара БиХ“, рекла је Цвијановићева.

Она је демантовала наводе да Република Српска није попунила Упутник Европске комисије и додала да се прво мора успоставити механизам координације и донијети пословник о раду, како би Упитник могао да буде завршен.

Премијер Српске нагласила је да је политичко Сарајево блокирало и аранжман са Међународним монетарним фондом, а који је претпоставка за Реформску агенду.

„Све је заустављено у Сарајеву и ми смо знали да ће то тако да буде. Могли смо `комотно` неке од обавеза да `пребацимо` на Скупштину у јануару, фебруару или чак у марту, али смо намјерно хтјели да све завршимо у децембру јер смо знали да ће доћи до овакве ситуације“, тврди Цвијановићева.

Она је оцијенила да је у БиХ на дјелу континуитет политике која долази као реметилачки фактор из Сарајева и која је узроковала блокаду многих позитивних процеса или онога што је почело добро да ради.

„Све што је договорено на унутрашњем плану, а односи се на економско или социјално побољшање, опет су блокирали неки људи из политичког Сарајева. То је чињеница. Умјесто бављења конкретним стварима, опет имамо опструкције и враћање темама које ће по претпоставци, али предвидиво, изазвати неку ватру“, рекла је Цвијановићева, наводећи као примјер захтјев Међународном суду правде у Хагу за ревизију пресуде против Србије.

Цвијановићева је оцијенила да на политичкој сцени у БиХ влада потпуни неред који мора довести до поремећаја на економском плану.

У том контексту, Цвијановићева је као примјере навела попис становништа чији су нетачни резултати објављени под притиском, причу о Уставном суду БиХ, одлуку о одржавању референдума, увођење политичких процеса у правосудне токове, што је, како каже, недопустиво, те захтјев Изетбеговића за ревизију пресуде.

„Све су маске пале на сједници Народне скупштине Републике Српске на којој смо покушали да дођемо до потребног јединства“, навела је Цвијановићева.

Када је ријеч о њеном одласу у Вашингтон на инаугурацију предсједника САД Доналда Трампа, Цвијановићева је рекла да ју је пут у Вашингтон коштао минимално, те да је платила само авионску карту, док су остали трошкови били ријешени.

„Зато сам и рекла да су трошкови износили мање него када идем на разговоре са представницима Међународног монетарног фонда јер тад платимо свашта“, рекла је Цвијановићева.

Она је запитала да ли ико министра иностраних послова БиХ Игора Црнатка пита колико коштају његови трошкови одласка у иностранство и који су ефекти тих путовања.

„Молим вас да питате, па да видите колико се, у ствари, штеди у Влади Српске када је ријеч о тим стварима, док тамо и замјеници, функционери, те службеници путују бизнис класом и имају дневнице“, навела је Цвијановићева.

Она је рекла да је потребно то исто питати и другу страну, те поновила да је пут у Америку коштао мало, да је то била важна посјета, јер је том приликом обавила неколико важних разговора.

Архива