Додик – Железњак: Поштивати изворни Дејтонски мировни споразум

04.03.2017 Актуелно

Додик је нагласио да постоји високо разумијевање партије Јединствена Русија о ситуацији у региону, а првенствено у БиХ.

„Врло једноставно смо артикулисали заједнички став о потреби да буде укинут ОХР. Став Русије јесте да је потебно спроводити Дејтонски мировни споразум онако како је изворно написан и да би требало избјегавати све што би могло да изазове политичку дестабилизацију у БиХ“, рекао је Додик за Радио-телевизију Републике Српске након састанка са Железњаком који је и члан Комитета Државне Думе за међународне односе.

Предсједник Српске истакао је да ће бити настављен пројекат Рафинерије нафте и уља и дистрибутивне мреже коју је годинама развијала компанија „Зарубежњефт“ у Републици Српској, а да је прича о прекиду сарадње била пука спекулација.

„Морам изразити задовољство за разумијевање наше ситуације које смо чули од свих наши контаката у Русији. Од челних људи добили смо увјеравања да “Зарубежњефт“ наставља све активности и да су приче да је дошло до престанка сарадња или онемогућавања даљег рада Рафинерије у Броду биле само пуке спекулације“, навео је Додик.

Додик је у наставку посјете Русији разговарао са привредницима и представницима банака о могућностима сарадње и оцијенио да је посјета Русији веома успјешна.

Додик je посјету Русији cиноћ завршио радним састанком са представницима финансијских институција и фондова са којима ће разматрати начине како да Српској буду одобрени руски потенцијали.

Јединствена Русија има већину од 70 одсто у парламенту Русије и у међупартијском је односу са СНСД-ом.

Архива