Додик у Новом Саду разговарао са Мировићем

26.03.2017 Актуелно

„Посебно ме одушевио пројекат рехабилитације пруге до Бијељине за који ме Мировић увјерио да има све услове за скору импелементацију“, рекао је Додик послије састанка са Мировићем.

Додик је истакао да могућност за сарадњу постоји и у области гасне привреде, јер Српска жели да развија гасни сектор повезујући се са Србијом и на токове преко Србије, односно да се ту пронађе начин да се заједнички реализује пројекат, који укључује и власничку структуру.

Додик је зразио задовољство жељом Војводине да оживи прокте бољег повезивања Војводине и Српске, те нагласио да је данашњи састанак у Покрајинској влади, прије свега, састанак пријатеља који су усмјерени ка остварењу истих вриједности.

Он је напоменуо да народ Српске никад неће заборавити доброчинства која су Војвођани чинили за њега у најтежим тренуцима недавне историје.

„Војводина је несебично подржавала народ Српске у годинама најтежих искушења. Као човјек никад нећу заборавити дугачке конвоје хране, одјеће, обуће, као и опреме неопходне за оживљавање привреде Републике Српске у послијератним годинама“, рекао је Додик на конференцији за новинаре послије састанка.

Додик је навео да су Српска и Војводина апсолутно интегрисане, поготову на индивидуалном нивоу, јер је много људи породично везано, а на званичницима је да та интеграција буде још продубљенија.

„Српска не крије да жели што већи степен интеграције са Србијом, што нам је кроз Споразум о специјалним везама и дозвољено, а на нама је да то у свакодневном животу учинимо што видљивијим“, рекао је Додик послије састанка са Мировићем.

Мировић и Додик разговарали су о моделима сарадње Војводине и Републике Српске, с циљем да се у свим областима живота и рада та сарадња унапреди.

С циљем унапређења даље сарадње, на данашњем састанку је договорено да Српску, у што скоријем периоду, посјети делегација из Војводине, коју ће чинити представници привреде, реалног сектора, привредне коморе, туристичке организације, те предузећа и агенција које раде на међурегионалним пројектима.

Истакнуто је и да постоји могућност за сарадњу у областима привреде, здравства, образовања, као и туризма и енергетике.

Мировић је навео да су у припреми пројекти који стратешки треба да повежу Србију и Републику Српску, посебно Војводину и Српску, јер је огромна привредна размјена на тој релацији, те да ће то сигурно бити заједнички задатак у будућности.

Он је оцијенио да је Српска учинила много у реализацији одређених инвестиција у области путне привреде, те да је на данашњем састанку било ријечи о сарадњи универзитета и клиника.

Мировић је нагласио да није задовољан начином на који функционише лијечење грађана Српске у Војводини, те да ће се ту отворити питање односа Фонда за здравство, јер је намјера да се кроз одређене критеријуме грађанима из Српске, који то желе, омогући лијечење у Новом Саду.

„Војводина ће увек на Српску гледати као на своју државу, као на некога кога ће увек и у свему безрезервно подржавати“, рекао је Мировић и поручио да
иза Републик Српске „стоји“ два милиона Војвођана.

Он је изразио задовољство због прве званичне посјете предсједника Српске Покрајинској влади, те нагласио да покрајинска администрација придаје велики значај посјетама званичника из Српске.

Састанку су присуствовали потпредседник Покрајинске владе Ђорђе Милићевић, покрајински секретар за регионални развој, међурегионалну сарадњу и локалну самоуправу Огњен Бјелић и градоначелник Новог Сада Милош Вучевић.

Архива