Додик – Макаров: Подршка Русије Српској и убудуће

30.03.2017 Актуелно

Додик је нагласио да је на састанку разговарано о унапређењу сарадње Санкт Петербурга и Српске.

„Разговарали смо и о начинима за што успјешнију привредну сарадњу, с циљем отварања нових радних мјеста“, рекао је Додик новинарима након састанка.

Према његовим ријечима, за Републику Српску је велика шанса отварање директне сарадње са Санкт Петербургом.

„Ових дана са делегацијом Санкт Петербурга тражићемо начине како да ову шансу искористимо. Захвалан сам Русији за добру и успјешну сарадњу у прошлости, као и званичницима Санкт Петербурга који имају велику љубав и потребу за сарадњом са Српском“, каже Додик.

Говорећи о данашњем разговору са руским амбасадором у БиХ Петром Иванцовим, Додик је истакао да Русија жели да се ефикасно развија процес поштивања Дејтонског мировног споразума у БиХ.

„Русија је заинтересована да органи БиХ функционишу и изразила је забринутост за тренутно стање у заједничким институцијама. Разговарали смо о начинима како би се ситуација могла деблокирати“, рекао је Додик.

Он је подсјетио да су знатно поремећени односи у оквиру бошњачке политичке елите, на релацији са хрватским политичким представницима у институцијама БиХ и у Федерацији БиХ.

„Једини који још одржавају лидера СДА Бакира Изетбеговића, након покретања ревизије пресуде, су ови из СДС-а и Савеза за промјене. У БиХ је пат- позиција и не постоји више заједнички ниво власти, иако људи са Запада покушавају овдје скрпити, што је видљиво и из приче о Међународном монетарном фонду, али, у сваком случају, комплексна је ситуација у БиХ“, навео је Додик, који је и лидер СНСД-а.

Он је напоменуо да је СНСД заинтересован да функционишу институције БиХ, као и Русија, али да се мора утврдити одговорност за насталу ситуацију, те да није сигуран да се у року од пар мјесеци може ријешити проблем.

Макаров је изјавио да је подршка Русије Српској јасна и важна и да ће тако бити и у наредном периоду.

Он је истакао да су односи Српске и Санкт Петербурга засновани на ранијим договорима руског предсједника Владимира Путина и Додика.

„Путин и Додик су договорили да се сарађује у различитим областима – економији, политици, туризму“, рекао је Макаров и навео да то подржава Санкт Петербург.

Он сматра да ће сарадња скупштина Републике Српске и Санкт Петрбурга допринијети развоју економске сарадње.

„У Русији прате, знају и поштују Додиков став и у том смислу подршка Русије Републици Српској је јасна и важна. Тако ће бити и у наредном периоду“, каже Макаров.

Он је захвалио Додику и навео да Санкт Петербург очекује наставак и унапређење сарадње са Српском.

Састанку је присуствовао руски амбасадор у БиХ Петар Иванцов.

Архива