Додик: Надам се да ће САД престати да се мијешају у питања других земаља

02.03.2017 Актуелно

„Али, ја мислим да би то помогло и самој Америци, да јој не би дало да се запетља у Сирији, Либији, Ираку. Осим тога, радује ме да је 22 године од Дејтонског споразума Русија успјела да се подигне и сада је сасвим друга ситуација“, навео је Додик.

Он је за руску агенцију „ТАС“ рекао да се у вези са тим мијењају и погледи људи, укључујући и однос према ЕУ, те навео да је још прије двије године ЕУ била пожељно мјесто, а сада многи људи не сматрају обавезним да се буде у ЕУ.

„Истовремено, нама је неопходно да сачувамо мир и стаблност, чему у суштини сви стремимо“, додао је предсједник Републике Српске.

Додик је истакао да не разумије зашто су Американци Дејтонски споразум почели да мијењају „духом Дејтонског споразума“, те оцијенио да је то оштро погоршало ситуацију у БиХ, гдје је степен повјерења сада много нижи него прије тога.

„Многи примјери показују колико гротескно изгледа БиХ, која је створена како би изазивала сталну нетрпељивост између народа у БиХ и сада је само питање издржљивости колико ће то трајати“, рекао је он.

Одговарајући на питање о сукобу са америчким амбасадором у Сарајеву /Морин Кормак/ и увођењу америчких санкција против њега, Додик је рекао да су се САД увијек надмено односиле према Републици Српској.

Он је напоменуо да је недавно бивши амерички потпредсједник Џозеф Бајден говорио о политици коју су спроводили према Српској.

„Након што сам га чуо, помислио сам да смо још добро прошли имајући у виду планове и намјере америчке администрације према Србима“, рекао је Додик.

Он је подсјетио да су га људи блиски Трампу позвали на инаугурацију, али да је одлазећа администрација против њега покренула напад, који се завршио увођењем санкција, али да он живи слободно и не сматра да је оштећен уведеним забранама.

Одговарајући на питање да ли ће сљедећи референдум о Републици Српској бити референдум о њеној независности, Додик је рекао да неће, иако би многи то хтјели.

„Ми нисмо авантуристи. Али, не искључујемо да ћемо организовати референдум о статусу у случају да не буде за нас задовољавајућих рјешења. То је сасвим логично у политичком животу“, рекао је Додик.

Предсједник Републике Српске је навео да би Српској највише одговарало када би се БиХ вратила „слову“ Дејтонског споразума.

„То би била БиХ у којој би ми могли да будемо, иначе у било којој другој БиХ тешко ће нам бити да останемо“, рекао је Додик.

Говорећи о заоштравању ситуације на Балкану, Додик је истакао да је у региону, нажалост, много тога повезано са надменошћу и дрскошћу неких организација, међу којима је НАТО, те поновио своје противљење уласку у ту организацију.

Он је нагласио да је НАТО без разлога бомбардовао Републику Српску, Србију, српски народ и да је то био у суштини напад на Србе, те да се због бомби са уранијумом данас на многим мјестима осјећа радијација.

„И такви људи, таква органзација очекују да ћемо ми ући у њу? Ми кажемо `не` и то је наша одлука. Ми не желимо да граница између Србије и Републике Српске на Дрини постане граница НАТО“, поручио је Додик.

Он је рекао да Срби не могу заборавити да је НАТО на њихове главе бацао бомбе, а сада хоће да му се за то и аплаудира.

„Наше болнице, посебно дјечије, пуне су болесних од рака, катастрофално расте број болесних на оним мјестима која су била бомбардована. А након свега тога, не можемо никога да осудимо, не можемо да осудимо НАТО, нити лица крива за бомбардовање, команданте који су дали наредбе“, рекао је Додик.

Он је навео да је бомбардована и Црна Гора и да се зато данас тамо јављају проблеми због уласка у НАТО, као и да постоји стални проблем у Македонији, на територији самопроглашеног Косова, док БиХ „кључа од проблема“.

„Код нас желе да створе државнотворни народ, али у БиХ живе три народа! Како је могуће створити једну земљу са три нације?“, упитао је Додик, подсјетивши да је њемачки канцелар Ангела Меркел рекла да је мултикултурализам пропао и да је исто рекао и бивши британски премијер Дејвид Камерон.

Додик је навео да је већина на Западу одустала од тих идеја, као и да је њихово искуство са мигрантима ужасно тешко, а да се народима у БиХ говори „Ћутите и будите заједно“. „Колико дуго, видјећемо“, рекао је Додик.

Што се тиче захтјева за ревизију пресуде по тужби БиХ против Србије, Додик је рекао да је то једнострана одлука једног од народа у БиХ – Бошњака, као и наставак старе политике, која је виђена и раније.

Он је подсјетио да је раније Русија у Савјету безбједности УН уложила велике напоре и спријечила доношење резолуције којом би Срби први пут у историји били окривљени за геноцид.

„Замислите само! При томе, ни Нијемци, нити други народи, исти они Американци, који су извршили геноцид над Индијанцима, нису окривљени. Зато велико хвала Русији за њене напоре“, рекао је Додик.

Он је навео да је у Сребреници извршен велики злочин према Бошњацима, али да то није био геноцид, како покушавају да представе западни судови.

„Мене покушавају да окриве да не признајем међународне одлуке о питању геноцида. Али ја сам политичар и немам право да ћутим о томе. Сви ти западни правни системи су пуни примјера када су доношене погрешне одлуке. Зашто и овај примјер не може да буде грешка?“, запитао је Додик за ТАС.

Архива