Додик – Лавров: Запад усложио проблеме у БиХ

02.03.2017 Актуелно

„Лавров је недвосмислено указао да је у БиХ било неких понашања, прије свега са Запада, која су ишла за тим да се усложе одређени проблеми“, рекао је Додик у телефонској изјави Срни из Москве.

Предсједник Српске истиче да му је руски шеф дипломатије пренио став да руски западни пријатељи ангажовани у БиХ нису најчешће констатовали реалност и да су рјешења која су донесена на неки начин довела до већих проблема него раније.

„Ово је била прилика да разговарамо о потреби да се очува стабилност и мир као примарни циљ“, рекао је Додик.

Он истиче да је овај сусрет била прилика да се захвали министру Лаврову зато што је руски амбасадор у БиХ Петар Иванцов брзо реаговао након иницијативе бошњачког члана Предсједништва БиХ Бакира Изетбеговића за такозвану ревизију пресуде Међународног суда правде у Хагу против Србије и иницирао сазивање сједнице Савјета за спровођење мира БиХ /ПИК/.

„Са те сједнице ПИК-а је поручено да једностране акције било кога у БиХ могу само да угрозе институције и саму БиХ. Да није било те иницијативе Руса, сигурно се не би ни састао Савјет за спровођење мира да би дао такву оцјену о недавном потезу Изетбеговића“, рекао је Додик.

Он је истакао да је ово био још један од састанака који се његују и одржавају у континуитету како би размотрили актуелну политичку и економску ситуацију и међусобне односе и сарадњу.

„Руска Федерација је упозната са развојем ситуације у БиХ, јер је земља чланица Савјета за спровођење мира у БиХ“, рекао је Додик.

Предсједник Српске наглашава Русија у континуитету показује приврженост међународном праву и жели да сачува Дејтонски мировни споразум.

„То смо могли и да видимо. Русија је увијек била пуна разумијевања за подршку активностима да се одржи дејтонска структура саме БиХ“, рекао је Додик.

Он је навео да је током сусрета било ријечи и о могућим терористичким изазовима и опасностима и сарадњи безбједносних служби по том питању.

„Задовољан сам што је један број наших људи на обуци и што размјењујемо информације. Ми желимо да будемо видљиви дио антитерористичке коалиције са Русијом и другим земљама са Запада“, рекао је Додик.

Предсједник Српске је истакао да је током разговора о економским питањима добио увјеравања да Русија и даље стоји иза пројекта Рафинерије Брод.

„Без обзира на неке раније вијести о томе како неко има проблема или чак и да ће престати са радом, ми смо у Москви добили увјеравања да се од тог пројекта не одустаје“, рекао је Додик.

Он је оцијенио да је садашње руководство „Зарубежњефта“ направило добар посао, истичући да је у прошлој години читав систем пословао са добитком, што је први пут од када су Руси преузели нафтну индустрију Републике Српске.

„То говори о томе да ће добар тренд бити настављен“, рекао је Додик.

Предсједник Републике Српске рекао је да је са руским шефом дипломатије разговарао и о образовању и културној сарадњи између Српске и Руске Федерације.

„Овдје сам сретао наше студенте који похађају Дипломатску академију и Економски и Факултет финансијских наука, као и студенте који су добили стипендије од Рафинерије нафте `Брод`. Поносан сам што им је то Русија омогућила“, навео је Додик.

Он је додао да је упознао министра Лаврова са намјером да у Бањалуци буде изграђен руски православни центар, гдје би, осим цркве, постојали и други садржаји за едукацију и оспособљавање.

„Овдје, на највишем нивоу, могао сам да свједочим да постоји спознаја о томе и жеља да се та идеја помогне“, истакао је Додик.

Предсједник Српске каже да је захвалан људима у Руској Федерацији који опажају Републику Српску као партнера када је ријеч о њеној позицији.

„Могу да изразим задовољство чињеницом да Руска Федерација у континуитету показује интерес за стабилност и просперитет региона“, нагласио је предсједник Српске.

Претходно је Додик одржао предавање на Московском државном институту за међународне односе, којем је присуствовало више од 250 учесника.

У обраћању присутнима, Додик је поручио да је Република Српска одлучна да очува своју институционалну позицију.

„Подршка слову, а не духу Дејтона је основна порука коју сам овдје могао да упутим“, рекао је Додик.

Он истиче да је на предавању, након његовог излагања, дискутовано о ситуацији на Балкану и питањима стабилности и мира.

„Моја порука била је да се супротставимо сваком урушавању надлежности Српске и да оно што су насиљем урадили високи представници поставимо на дневни ред у БиХ, како бисмо то могли да рјешавамо на прави начин“, рекао је Додик.

Предавању, које је организовао Балкански клуб МГИМО, а подржало и Представништво Републике Српске у Русији, осим студената присуствовали су и професори, те акредитовани представници амбасада и амбасадори из региона.

Предсједник Републике Српске најавио је за сутра састанке са привредним структурама и представницима банака са којима ће разговарати о могућностима сарадње.

Додик је током посјете Руској Федерацији дао и неколико интервјуа за руске медије.

Архива