Додик: Jасно дефиниcaти политичке циљеве Срба у овом вијеку

04.03.2017 Актуелно

Додик сматра да Срби имају право да развију своју интегралну причу везано за Републику Српску и Србију.

„У овом вијеку верујем да ће се то остварити. Можда ја то нећу доживјети, али кад будем умирао, умираћу са мишљу да се то мора десити“, изјавио је Додик за „Спутњик“.

На питање шта га је навело да одустане од идеје о спровођењу референдума о независности Републике Српске, Додик је рекао да оно што постоји написано у партијским документима, ту остаје, а да спекулације никада нису ни биле његове.

„Ми смо јасно рекли да БиХ има прилику да се врати на изворни Дејтон и да ми не можемо да прихватимо оно што је насиљем одузето. СНСД као политичка партија која је наведена као будући организатор неког референдума и ја, јасно смо рекли да нисмо авантуристи, да нећемо креирати насиље, да ћемо разматрати ситуацију, али нико нам не може утјерати страх да не поставимо то на дневни ред“, рекао је Додик.

БиХ, изричит је он, са отетим надлежностима од Републике Српске не може да преживи будућност.

„Ми, ево, имамо Дејтонски споразум, имамо оно што је високи представник нама отео, и нудио да сједнемо и да видимо шта даље. Да ли је то прави модел који је направљен у прошлости или ћемо то нешто моделирати, нешто укинути или можда нешто и додати. Ако тај дијалог постоји онда Република Српска и нема неког посебног права и потребе за референдумом, а ако дијалога нема онда ја не желим никада да искључим могућност да српски народ и Република Српска имају право да одлучују сами о себи“, рекао је Додик.

Он је подсјетио на ситуацију како је то било у вези са Даном Републике, колико има застрашивања људи и да постоје готово јасне индиције да ће већ идуће седмице, иза 10. или 11. марта, бити подигнута оптужница против њега и још неких важних људи у Републици Српској, зато што су подржали референдум.

„Замислите политичара оптуживати за подршку референдуму који изражава став народа, али гледаћете то. Ту БиХ не можемо подржати. То је неко погрешно разумио“, истакао је Додик.

Он је рекао да власти Српске нису авантуристи и неће допринијети насиљу, желе мир стабилизацију, али од права /на референдум/ неће одустати.

„Ако их не будемо реализовали 2018. године, сигурно ћемо бирати прилику да то урадимо неке године која долази“, рекао је Додик.

Он је подсјетио да је српски народ на Балкану у прошлом вијеку највише страдао у ратовима који су однијели огромне жртве.

„Срби су дали животе за слободу, не само српског народа, него и народа у окружењу који су, чим су имали прилику, разбили бившу Југославију. И ја мислим да су ове деценије које долазе, и то не мора бити ова 2018. година, вријеме кад се мора интегрално посматрати српско национално питање“, закључио је Додик.

Архива