БиХ не може у ЕУ док има високог представника

28.03.2017 Актуелно

Цвијановићева је рекла да у том смислу није могуће ни да БиХ добије статус кандидата, а приступање БиХ ЕУ у идеалним условима било би 10 до 12 година након стицања кандидатског статуса.

Одговарајући на посланичка питања током „Актуелног часа“ у Народној скупштини Републике Српске, она је рекла да је питање безбједности приоритетно за Српску и да се морају јачати полицијске структуре које су обиљежје Српске.

„Било је значајних улагања. Око 400 возила за полицију је набављено за нешто више од 12 милиона КМ прије двије године, а лани је око осам милиона КМ уложено у потребе савременог наоружања и опреме. Ту је и пројекат реконструкције касарне `Залужани`, за шта је потребно 6,5 милиона КМ“, рекла је Цвијановићева.

Она је додала да су извршене организационе промјене ради повећања нивоа опште безбједности, како би Српска била способна да се одупре пријетњама тероризма.

Када је ријеч о словеначкој тужби пред Арбитражним судом у Вашингтону против БиХ у вези са Термоелектраном „Угљевик један“, Цвијановићева је рекла да је ријеч о огромним износима потраживања, изражавајући наду да ће све то завршити без посљедица и штете по Српску.

„Наставак овог абитражног спора очекује се крајем ове године“, рекла је Цвијановићева.

Када је ријеч о подстицајима пољопривредницима, Цвијановићева је навела да је Српска на том плану ухватила ритам за 2016. годину, те да је за прошлу годину исплаћено више од 44 милиона.

„Остало је још 15 милиона да се исплати и да се ухвати ритам за текуће обавезе“, навела је Цвијановићева.

Она је рекла да је аранжман са ММФ-ом упитан због сталне блокаде на нивоу БиХ, гдје нема институционалног дјеловања, те да је Српска још лани у децембру испунила обавезе да повуче траншу.

Премијер Српске је рекла да би ова средства ММФ-а значајно олакшала извршење буџетских обавеза, али да она нису пресудна.

„Представници ММФ-а су рекли да је могуће да се тај рок продужи до половине априла, али ако то не ураде неће бити транше ни у априлу“, додала је Цвијановићева.

Када је ријеч о функционисању механизма координације у БиХ, који је у кризи, Цвијановићева је истакла да ту нема стварног помјерања, али да је Српској битно да је тај механизам усвојен на начин који одговара Српској.

„Да ли ће то неко блокирати? Нека блокирају ако им је толико стало до европског пута“, поручила је Цвијановићева.

Архива