Влада предложила измирење дуговања радницима у року од 18 мјесеци

21.02.2017 Актуелно

„Суштина је да се текуће обавезе за 2017. годину, односно плата са свим припадајућим накнадама редовно исплаћују, а да тај дуг који се вуче из претходног периода буде подијељен на осамнаестине и да се уз сваку плату у овој години добије и једна осамнаестина тих заостатака“, појаснила је Цвијановићева и додала да би се у априлу кренуло са извршењем измирења.

Цвијановићева је новинарима рекла да су највећа дуговања према просвјети, око осам милиона КМ, затим према МУП-у око три милиона КМ, а да су дуговања за правосуђе око 1,6 милиона КМ, гдје су радници већ поднијели тужбе у висини од 1,3 милиона КМ.

Она је навела да има и радника који имају минимална потраживања и да би они требали приоритетно бити измирени.

Цвијановићева је истакла да се радницима који су поднијели тужбе ради намирења својих потраживања, треба понудити опција или да остану при тужби, или да је повуку и да уђу у режим овог приједлога, уколико га синдикат прихвати.

Она је рекла да су на састанку хтјели да чују какво је размишљање синдиката, ако то буде заједнички аранжман, у којем би дефинисали одређене ствари, с обзиром на чињеницу да постоје дуговања које Влада има према радницима – буџетским корисницима, која се односе на превоз, накнаде за рођење дјетета, јубиларне награде и слично.

Према њеним ријечима, било би могуће да у наредних десет дана синдикалци предоче овај приједлог својим органима, да се обаве консултације са радницима и да се након свега тога добије повратна информација, да би опет у оквиру тих десет дана једна радна група дефинисала све потребне процедуре.

Архива