Вишковић: Циљ Изетбеговића – рушење Републике Српске

27.02.2017 Актуелно

Образлажући информацији о захтјеву за ревизију пресуде Међународног суда правде по тужби против Србије и Црне Горе, Вишковић је истакао да нису испуњени ни материјални, ни формални услови за подношење захтјева, те да у овом суду не постоји активна легитимација за овакву процесну радњу.

Он је навео да према Уставу БиХ, Предсједништво БиХ одлуке доноси консензусом, а у случају непостизања консензуса, одлуку може усвојити када за њу гласају два члана.

„У тој ситуацији нису поштоване одредбе Устава БиХ, јер Предсједништво БиХ није никада разматрало питање покретања ревизије по тужби против Србије и Црне Горе, нити су се чланови овог тијела о томе одредили у смислу доношења одлуке“, рекао је Вишковић у Народној скупштини Републике Српске.

Он каже да, ако се има у виду све наведено, нису испуњени материјални, нити формални услови за подношење захтјева за ревизију и у поступку пред Међународним судом правде не постоји активна легитимација за овакву процесну радњу.

„Свако евентуално наступање правног заступника БиХ пред Међународним судом правде, без одговарајуће одлуке Предсједништва БиХ, није правно ваљано и представља акт вануставног дјеловања и лажно представљање тог лица“, додао је Вишковић.

Он је поновио да је кључни разлог за сазивање посебне скупштинске сједнице ванинституционално и нелегално дјеовање Изетбеговића, који је ревизију пресуде покренуо без сагласности институција БиХ.

Вишковић је рекао да је неопходно извршити увид у пуномоћ за Сакиба Софтића, те да ли је сачињена у складу са привилником о раду Предсједништва БиХ.

Архива