Српска никада неће пристати да буде дио било какве тужбе против Србије

22.02.2017 Актуелно

Уочи сутрашњег састанка у Београду са предсједником Србије Томиславом Николићем, премијером Србије Александром Вучићем и предсједавајућим Предсједништва БиХ Младеном Иванићем, Додик је навео да је Међународни суд правде у Хагу већ рекао своје мишљење о наводној тужби БиХ – која никада није била тужба БиХ, јер Република Српска никада није на то пристала.

Прича о ревизији је нелегална, противуставна и противдејтонска, а њен једини циљ је рушење Српске што су током првог поступка у Хагу јавно потврдили бошњачки агенти, адвокати и њихов амерички затупник Френсис Бојл.

„Рекао је да циљ те тужбе није да се прибави стотине милијарди, колико би Србија могла наводно да плати БиХ, него је циљ да се направи најозбиљнија платформа да би се срушила Република Српска и то је њима и данас циљ. Зато је важно што ћемо имати разговор сутра у Србији, јер желимо управо да кажемо да је то са правног становишта неодрживо и неће се ни десити“, рекао је Додик за Радио-телевизију Републике Српске.

Он сматра да је важно да постоји јединство свих политичких партија у Српској и да је сада прави тренутак да се заувијек ријеше сва спорна питања, попут страних судија у Уставном суду БиХ, те једностраног дјеловања Тужилаштва и Суда БиХ.

Додик ће предложити да ово буду једине тачке не дневном реду и док не буду ријешене нема заједничке сарадње у институцијама БиХ.

„За то смо да, док се та питања не рашчисте, ниједно друго не стави на дневни ред, а видјећемо да ли су наши други партнери из Републике Српске за тако нешто. Сматрам да је ово баш вријеме да се то уради и потпуно сам увјерен да ћемо, уколико пропустимо прилику, имати само штету за Републику Српску“, оцијенио је Додик.

Он је рекао да му је одавно јасно да је на мети све што долази из Српске, те да је недавно добио информацију да ће Тужилаштво БиХ због референдума о Дану Републике против њега и других званичника у Српској подићи и оптужницу.

Предсједник Српске упозорава да је криза евидентна и да ју је свјесно продубило бошњачко муслиманско Сарајево које је сматрало да има маневарски простор за остваривање својих циљева, јер су српски представници у заједничким институцијама БиХ олако схватили стална упозорења која су долазила из Српске.

Он је додао да је Изетбеговић створио увјерење да тако нешто учини због конформизма који је стекао, очекујући да ће неко блаже реаговати.

„Сада је вријеме да се каже наша права су наша права, бранимо наша права, не желимо да узурпирамо ваша права, али немојте очекивати ниједног тренутка да ћемо икада бити спремни да дио или промил наших права препустимо вама да одлучујете у име нас“, поручио је Додик.

Он сматра да је Иванић у правом моменту донио одлуку да сазове сједницу Предсједништва, а најављени недолазак Изетбеговића је назвао потврдом његове самовоље и непоштовања конститутивних народа.

Додик је поручио да Српска никада неће угрожавати друге, да не иде према сецесији и да остаје досљедна слову Дејтона, али само онако како је то написано у мировном споразуму, а не онако како то тумачи Бакир Изетбеговић.

Након састанка са амбасадором Русије у БиХ Петром Иванцовим, Додик је рекао да Русија разумије да су злоупотребљене заједничке институције и прекршен Устав и Дејтонски споразум.

Архива