Аранжман БиХ са ММФ-ом угрожен, механизам координације не функционише

21.02.2017 Актуелно

Цвијановићева је подсјетила да је Република Српска своје обавезе према ММФ-у завршила још у децембру прошле године, те да је остало још неколико ствари на нивоу Савјета министара БиХ и ФБиХ, али да нема информацију када ће их извршити.

„Прошло је дуго времена како се не повлаче транше и постоји могућност да Борд директора ММФ каже зашто да не промијенимо одређен услове с обзиром на то да тим људима очигледно не треба новац кад нису у стању да повуку транше. То може значити и редефинисање аранжмана и веома је реално да се тако нешто и деси, рецимо у априлу, ако обавезе не буду испуњене“, рекла је Цвијановићева новинарима у Бањалуци.

Према њеним ријечима, постоји и други моменат, а то је да БиХ дугује одређене одговоре ММФ-у, јер протеком времена намеће се обавеза да ММФ крене у анализу и да се дефинитивно иде на редефинисање аранжмана.

Цвијановићева је појаснила да редефинисање аранжмана значи давање сасвим другачије понуде од аранжмана који је редефинисан.

„Оно што јесте проблем је то што је аранжман са ММФ-ом тијесно повезан са Реформском агендом. Поставља се питање одакле оволико хвале у вези са извршавањем Реформске агенде која представља, заправо, све преписано што стоји у Писму намјере“, рекла је Цвијановићева.

Она је оцијенила да о угрожености аранжман са ММФ-ом треба да мисле они који су га ургозили, а да је, што се тиче Владе и Народне скупштине Српске, посао завршен.

Премијер Српске је навела да не функционише ни механизам координације у БиХ, истичући да је оно што је њиме дефинисано требало да почне да живи након што се дефинишу одговарајући пословници у раду, а који су суштина да би заједничка тијела могла профункционисати.

Цвијановићева је навела да, иако је то обећано прије неколико мјесеци на заједничком састанку у Сарајеву, још нису дефинисани приједлози који би водили у том правцу.

„Још нисмо почели да се понашамо у складу са дефинисаним механизмом координације усвојеним још прошле године“, нагласила је Цвијановићева.

Архива