Посљедње политичке акције у БиХ проузроковале велике економске посљедице

25.02.2017 Актуелно

„Имамо дефинисан план поступања и у ситуацији у којој немамо Писмо намјере, односно да знамо начин из којих извора ћемо усаглашавати одређене обавезе“, рекла је Цвијановићева.

Она је напоменула да Српска није превише задужена, „иако је то омиљена тема разних опозиционара“.

„Ми смо и прошле године, упркос тешким временима, успјели да вратимо 215 милиона КМ више него што смо повукли – вратили смо 634 милиона, а повукли 419 чиме смо показали капацитет система и функционисања Буџета“, рекла је Цвијановићева.

Она је поручила да ће проблем неизмирених обавеза бити рјешаван у наредном периоду.

„Направили смо неколико аранжмана и чекамо одговор синдиката када је у питању споразум о измирењу обавеза по питању накнада. Што се тиче плата, ту није било кашњења, застоја и проблема, као и са пензијама“, рекла је Цвијановићева.

Она је навела да је недавно разговарала са представницима синдиката да се у једнаким ратама измири заостали дуг, уз све текуће обавезе, те да је било разумијевања од неких синдиката.

Она је истакла да је опредјељење Владе Републике Српске борба за свако радно мјесто и да се сачувају постојећа.

„Чињеница је да је данас смањен број незапослених за 30.000 у односу на 2013. годину када смо снажно осјећали економску кризу и знам да је то било једно алармантно стање када сам прије четири године преузимала Владу“, навела је Цвијановићева.

Она је додала да је 2016. у односу на 2015. годину порасла запосленост за три одсто, да је извоз повећан за 14-15 одсто, да је за 20 одсто повећан обим индустријске производње и да је порасла и просјечна плата.

„Имамо намјеру да оне који су најугроженији заштитимо на другачији и посебан начин у будућем периоду“, додала је Цвијановићева.

Архива