Изедбеговићеве тврдње усмјеравање оштрице на Српску

21.02.2017 Актуелно

Цвијановићева је рекла новинарима у Бањалуци да у ФБиХ годинама не могу да саставе консолидовани извјештај.

Према њеним ријечима, Изетбеговић никада није причао о 1,4 милијарде КМ дуга ФБиХ према радницима по основу угашених предузећа, од чега је недавно приспио дуг од једне милијарде.

Цвијановићева је истакла да је у Српској тај дуг ријешен тако што су се у више наврата „чистиле“ обавезе. Са синдикатом је, додала је она, дефинисан социјални програм збрињавања радника који су остали без посла у процесу стечаја или приватизације и из Буџета је исплаћено близу 200 милиона КМ.

Осврћући се на тврдње Изетбеговића да су у Српској ниже пензије него у ФБиХ, Цвијановићева је навела да су пензије мале и да се морају поправљати, те је, поредећи услове за добијање пензије у два ентитета, појаснила да се најнижа пензија у Српској добија са 15 година стажа, а у ФБиХ са 20.

„Када Изетбеговић наводи да је најнижа пензија у ФБиХ 324 КМ, он мора рећи да 82 одсто пензионера добија ту најнижу пензију, а само 18 одсто пензионера већу, и то понекад за само пет КМ. Он тај дио не каже, као ни да сваке године дугује Фонду за пензијско и инвалидско осигурање Републике Српске 75 милиона КМ, што значи једну од 12 пензија које плаћамо у години“, рекла је Цвијановићева.

Она је појаснила да Српска и данас плаћа по 6,5 милиона КМ мјесечно за 25.000 корисника који су стекли то право у ФБиХ, али Федерација, упркос пресудама, не извршава своју обавезу.

Цвијановићева је подсјетила да су пензије у Српској прешле на трезор, те се Фонд Српске не задужује.

„Не дозвољавам да се они из Сарајева „бацају“ како им падне на памет са неким подацима“, поручила је Цвијановићева и истакла да ни здравство у ФБиХ није у бољој ситуацији него оно у Српској.

Она је рекла да не стоји ни његова тврдња да су услови пословања у Српској лоши, јер се у Српској фирма може основати за три дана и 150 КМ, а у ФБиХ за то треба 53 дана и 10 пута више средстава.

Премијер Српске је навела да је струја много јефтинија у Српској, а плате су веће.

Она је истакла да цијени оно што ради премијер ФБиХ Фадил Новалић, са којим има одличну сарадњу.

Цвијановићева је, одговарајући да новинарско питање о њеном здравственом стању након завршетка хоспитализације, рекла да се осјећа одлично.

Архива